bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Залучення регіонів до імплементації Угоди про асоціацію є запорукою успішності реформ
23.05.2018

«Залучення регіонів до імплементації Угоди про асоціацію є запорукою успішності проєвропейських реформ в Україні» - основний лейтмотив круглого столу «Угода про асоціацію - регіони - довкілля: синергія задля якісних змін», що відбувся 22 травня 2018 року в Києві. Метою круглого столу було напрацювання рекомендацій для основних зацікавлених сторін щодо підвищення ефективності імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію на регіональному рівні.

Круглий стіл відкрила Наталія Андрусевич (Голова Правління РАЦ «Суспільство і довкілля»), яка наголосила на важливості імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію у розвитку регіонів. З вітальним словом звернулася Ірина Коссе (Керівник проекту «Просування реформ в регіони» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій), ознайомила учасників заходу з метою, завданням та поступом у провадженні проекту в Україні.

Зоряна Козак (Старший експерт РАЦ «Суспільство і довкілля») представила результати аналітичного документу «Як підвищити ефективність реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на регіональному рівні» та аналіз основних сценаріїв (нульового, євроцентричного та синергетичного) реалізації цієї політики. Зазначила, що ефективність виконання екологічної складової Угоди про асоціацію, зокрема, залежить від забезпечення синергії між трьома надважливими процесами в Україні - імплементацією Угоди про асоціацію, регіональною політикою та децентралізацією.

З досвідом імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію у Львівській області учасників заходу ознайомив Максим Василишин (Заступник начальника Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА). Олександр Ткаченко (Начальник управління природокористування Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА) звернув увагу на труднощі та основні виклики, які стоять перед регіонами, і ролі органів центральної та регіональної влади в підвищенні ефективності цього процесу.

Жвавий інтерес викликав виступ Оксани Тарабанюк (Головного спеціаліста відділу екології Луцької міської ради), яка звернула увагу, що проблематика круглого столу має випереджуючий характер, адже, наразі відсутні чіткі механізми впровадження Угоди про асоціацію на місцевому рівні. Доповідачка запропонувала низку заходів, які доцільно впровадити для ефективної імплементації Угоди про асоціацію на місцях, серед яких - створення інформаційної платформи з євроінтеграційних питань, яка б висвітлювала процеси апроксимації екологічного законодавства України до стандартів ЄС, забезпечувала доступ до інформації про кращі практики імплементації Угоди на місцях.

Зоряна Міщук (Член Координаційної ради УС Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС) зазначила, що незалученість регіонів до імплементації Угоди про асоціацію є системною вадою та не може бути усуненою лише зусиллями самих регіонів, а тому потребує уваги та змін від центральних органів влади. Вона підняла питання щодо готовності громадськості на професійному рівні просувати реформи на місцях.

У другій частині круглого столу учасники обговорили основні шляхи та механізми подальшого покращення політики у сфері імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію в регіонах та напрацювали рекомендації для влади, регіонів і громадськості у посилення ефективності проєвропейських реформ на регіональному та місцевому рівні.

     

 

Захід проводив Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля” в рамках проекту «Просування реформ в регіони», що впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з Європейською правдою за сприяння Європейського Союзу.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля”
  • [email protected]
  • 380 (32) 242 22 84
  • http://www.rac.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.