bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість отримала новий інструмент участі у прийнятті рішень, що стосуються довкілля
22.05.2018

У Києві пройшов тренінг для громадськості з оцінки впливу на довкілля - нової європейської процедури, яка забезпечує участь громадськості у ході прийняття рішень про здійснення планованої діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля.

22 травня 2018 року у Києві Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) провела тренінг для представників громадськості про можливості їхньої участі у новоприйнятій процедурі оцінки впливу на довкілля (ОВД), етапи ОВД, права та обов’язки її учасників. Нова процедура була введена 18 грудня 2017 року законом «Про оцінку впливу на довкілля», прийнятим на виконання Угоди про асоціацію. Відтепер державний орган влади має оцінювати вплив свого рішення на довкілля і приймати його з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. Захід проходив за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним фондом «Відродження».

«З прийняттям Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», громадськість отримала нову європейську процедуру участі у процесі прийняття рішень, які мають вплив на довкілля», – прокоментувала Софія Шутяк, провідний юрисконсульт ЕПЛ. «Згідно прийнятого закону, громадськістю є одна чи більше фізичних або юридичних осіб, їх об’єднання, організації або групи, тобто дуже широке коло осіб має змогу подавати коментарі у рамках процедури ОВД», – додала Єлизавета Алексєєва, провідний юрисконсульт ЕПЛ.

Експерти пояснили, що у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля планованої діяльності громадськість має право подавати коментарі на двох етапах. Перший раз – після опублікування повідомлення про плановану діяльність. На цьому етапі громадськість має право коментувати саму плановану діяльність, а також висловлювати свої зауваження і пропозиції щодо змісту та рівня деталізації майбутнього звіту із оцінки впливу. Другий раз – під час громадського обговорення на стадії готового звіту із оцінки впливу на довкілля, протягом якого громадськість має право подавати письмові коментарі, а також брати участь у громадських слуханнях. Ці дві форми громадського обговорення є обов’язковими в процедурах ОВД.

Експерти розповіли, що звіт про громадське обговорення є невід’ємною частиною висновку з оцінки впливу на довкілля. Уповноважений орган, який проводить процедуру оцінки впливу на довкілля, зобов’язаний розглянути і належним чином врахувати зауваження і пропозиції громадськості під час підготовки висновку із оцінки впливу на довкілля. Інформація про те, яким чином і де саме у висновку із ОВД знайшли своє відображення коментарі громадськості, а також обґрунтування мотивів неврахування окремих коментарів відображається у звіті про громадське обговорення. Порушення процедури участі громадськості у ході ОВД є достатньою підставою для оскарження висновку з оцінки впливу на довкілля у судовому порядку та зупинення планованої діяльності.

Довідкова інформація: захід проходив у рамках проекту «Громадське стимулювання запуску європейської процедури оцінки впливу на довкілля», який Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) реалізує під егідоюУкраїнської сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄСтаУкраїнської національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ)
  • [email protected]
  • +380 32 225 76 82
  • epl.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.