bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гончарство, газовидобуток та торгівля. Які пріоритети розвитку обрали в Опішні
10.05.2018

4 травня 2018 року у смт Опішня відбулося чергове публічне обговорення на тему «Розробка стратегічного бачення розвитку Опішнянської ОТГ. Формування плану соціально-економічного розвитку територіальної громади», де громадські активісти, експерти ГО «НОВА Енергія», депутати та працівники Опішнянської селищної ради почали роботу над формуванням плану соціально-економічного розвитку територіальної громади.

 

Опішнянська селищна рада знаходиться в південно-східній частині Зіньківського району Полтавської області, межує з Попівською, Малобудищенською сільськими радами Зінківського району на заході та півночі,  Диканським районом на півдні та Котелевським районом Полтавської області на сході.  На її території  наявні поклади природного газу та газового конденсату, а також будівельної сировини: глини, піску, суглинків, супісків, гончарної глини. Тут розташоване крупне газоконденсатне родовище та Солохівський цех з видобутку нафти, газу і конденсату ГПУ “Полтавагазвидобування”. Опішня здавна є українським центром гончарства з великою кількістю культурних і туристичних об’єктів, що з кожним роком привертає все більше й більше туристів.

Разом з тим, ця квітуча громада має багато таких самих проблем, як і інші видобувні регіони країни – нестача водних ресурсів, розбиті дороги та застаріла інфраструктура. В рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні», що реалізується за підтримки МФ «Відродження», команда експертів ГО «НОВА Енергія» у співпраці з представниками Опішнянської селищної ради розробляє напрямки сталого соціально-економічного розвитку та вирішує, як ефективно використати рентні платежі, щоб забезпечити кращі умови життя для мешканців громади.

Нагадаємо, що з 2018 року вступив в дію Закон № 1793-VIII, що передбачає розщеплення рентних платежів за видобуток нафти, газу й конденсату між бюджетами різних рівнів. І в 2018 році Опішнянська селищна рада вже отримала перші платежі – близько 810 тис. грн. за три місяці. За попередніми підрахунками протягом 2018 року має надійти близько 3,24 млн. грн., що на третину збільшить місцевий бюджет.

4 травня 2018 року у смт Опішня відбулося чергове публічне обговорення на тему «Розробка стратегічного бачення розвитку Опішнянської ОТГ. Формування плану соціально-економічного розвитку територіальної громади», де громадські активісти, експерти, депутати та працівники селищної ради почали роботу над формуванням плану соціально-економічного розвитку територіальної громади. Захід організовано в рамках проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні», що фінансується Міжнародним фондом «Відродження».

 Першим пріоритетом визначили підтримку місцевих підприємців та розвиток туристичної інфраструктури. Кожен рік сюди приїжджають тисячі туристів, тому учасники заходу обговорювали можливості привернення інвестицій для будівництва готелів, відпочинково-розважальних комплексів, закладів громадського харчування. Розглянули ідею належного облаштування торгівельних майданчиків для реалізації виготовленої гончарної продукції, щоб комфортно було і покупцям, і людям, що працюють на ринку. Серед стратегічних цілей виділи також впровадження енергоефективних технологій, ефективне управління земельними ресурсами, покращення якості надання комунальних послуг населенню, і в першу чергу – налагодження питного водопостачання й системи вивезення та утилізації відходів. Наступний пріоритет - забезпечення здорового способу життя, соціальний захист населення (особливо його вразливих груп), освіта та охорона здоров’я. І остання, але не менш важлива ціль - благоустрій територій, зон громадського відпочинку, розбудова парків та майданчиків для занять спортом, ремонт доріг місцевого значення та забезпечення безпеки руху на пішохідних переходах.

Серед найбільш перспективних напрямків економічної діяльності, які варто розвивати у Опішні, учасники заходу виділили туристичну сферу та супутні сфери (готельно-ресторанний бізнес), газовидобувну галузь, гончарне виробництво та інші художні промисли, торгівлю та сільське господарство.

Сподіваємося, що усі відзначені цілі в майбутньому будуть реалізовані, а ренті кошти у цьому допоможуть. Опішняни вже готують проекти та ідеї, які можна було б реалізувати у громаді за рахунок рентних коштів та зовнішнього фінансування, отриманого в рамках різних обласних програм та конкурсів.

Довідково. Метою проекту «Прозоре управління коштами, отриманими від видобутку вуглеводнів на місцевому рівні» є запровадження дієвих демократичних практик публічного й ефективного управляння фінансовими потоками на місцях шляхом реалізації пілотних проектів з розробки стратегічних планів розвитку видобувних регіонів, враховуючи перспективні фінансові надходження до місцевих бюджетів у вигляді рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. Проект реалізується ГО «НОВА Енергія» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проект запроваджено на підтримку Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, основним завданням якої є забезпечення прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора.

Контакти

  • ГО «НОВА Енергія»
  • [email protected]
  • +380979257249
  • http://nova-energiya.org/
  •  https://www.facebook.com/NOVA.ENERGIYA/
  • 61166 м. Харків вул. Бакуліна 11 оф. 529

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.