bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Право дітей-сиріт на житло
27.04.2018

Право дітей-сиріт на житло. Консультують фахівці Новосанжарського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД.

До Новосанжарського бюро правової допомоги звернулася особа з числа дітей-сиріт та попросила роз’яснити їй, які права вона має щодо забезпечення соціальним житлом, оскільки житло у якому вона проживала до влаштування у дитячий будинок – інтернат перебуває в неналежному стані та непридатне для проживання.

У зв’язку із цим зверненням працівники Новосанжарського бюро правової допомоги вирішили розповсюдити правову консультацію щодо забезпечення дітей-сиріт житлом з метою кращої правової обізнаності населення та органів державної влади і місцевого самоврядування.

Діти сироти – це діти, батьки яких померли, чи загинули.

Діти, позбавлені батьківського піклування, - діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України або в зоні проведення антитерористичної операції, та безпритульні діти.

Всі вони мають право на забезпечення належними житловими умовами.

Так статтею 4 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачено забезпечення житлом таких дітей після завершення їх виховання в різних формах влаштування після досягнення ними 18-річного віку, якщо вони не мають свого житла відповідно до житлових нормативів або мають житло з характеристиками, нижчими за встановлені житлові нормативи.

У свою чергу, Житловий кодекс України передбачає механізм забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що закріплено у ст. 39, де вказано, що такі діти, після досягнення ними 16 років, беруться на облік органами місцевого самоврядування, як особи, які потребують покращення житлових умов. Варто зазначити, що законом гарантується першочергове право на забезпечення житлом таких дітей.

У випадку безпідставної відмови органу місцевого самоврядування від забезпечення дитини-сироти належними житловими умовами, справа повинна вирішуватися у суді, оскільки в такому випадку порушується не лише низка законодавчих актів України, а й одне з основних конституційних прав людини – право на житло.

Для успішного захисту своїх прав, громадянам бажано попередньо звернутися за кваліфікованою правовою допомогою. У такому випадку кожен, хто вважає що його права порушені може звернутися за наданням безкоштовних роз’яснень та консультацій до Новосанжарсього бюро правової допомоги за адресою: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60. Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя – вихідний чи до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2,  з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Контакти

  • Новосанжарське бюро правової допомоги
  • (05344) 3-28-60
  • смт. Нові Санжари
  • пл. Перемоги
  •  11

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.