bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Голоси невидимих виборців»
23.04.2018

Протягом тижня в харківському медіа-центрі «Накипіло» триває акція «Підпиши листа депутатам – захисти виборчі права ВПО». 

20 квітня у Харкові відбулася публічна дискусія “Невидимі виборці”. Учасники заходу – представники місцевих громадських організацій, органів місцевого самоврядування – обговорювали можливості участі внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів у місцевій демократії, а також – основні аспекти законопроекту №6240 “Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян”.

Як відомо, через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи чотири роки не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина. Майже 4% українських виборців залишаються без права голосу на місцевих виборах та в одномандатних округах на виборах до Верховної Ради.

Питання захисту виборчих прав внутрішньо переміщених осіб стає дедалі актуальнішим на міжнародному та регіональному рівнях, – відзначила модераторка заходу виконавча директорка Громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ” Тетяна Дурнєва. – Резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи “Про гуманітарні наслідки війни в Україні”, що була прийнята 23 січня 2018 року, рекомендує Україні створити механізми забезпечення права голосувати внутрішньо переміщеним особам на всіх виборах, у тому числі на місцевому рівні. Ужгородська міська рада прийняла звернення до депутатів Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути законопроект №6240. В різних регіонах проходять публічні акції на підтримку права ВПО брати участь в місцевому самоврядуванні. Маю щиру надію на те, що депутати Верховної Ради, зокрема спікер парламенту Андрій Парубій та голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич завдяки зусиллям громадськості та міжнародних організацій помітять “невидимих виборців” та забезпечать цих громадян усіма конституційними правами”, – наголосила вона.

Учасники публічної дискусії актуалізували під час обговорення питання участі ВПО в місцевому самоврядуванні та підготували звернення до депутатів Харківської міськради з проханням направити до депутатів Верховної Ради звернення від депутатів місцевої ради про необхідність невідкладного розгляду Проекту Закону №6240. Також учасники підписали звернення до Голови ВР Андрія Парубія щодо законопроекту №6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян» було терміново винесено на розгляд.

Протягом тижня в медіа-центрі «Накипіло» триватиме акція «Підпиши листа депутатам – захисти виборчі права ВПО». Якщо Ви – переселенець, трудовий мігрант, або просто небайдужа особа, яка бажає впливати на рішення міської влади– закликаємо прийти за адресою вул. Іванова 7/9 («Накипіло») та підписати звернення до депутатів Харківської міської та обласної рад. Звернення має на меті актуалізувати проблему відсутності виборчих прав ВПО серед депутатського корпусу та стимулювати представників місцевих рад звернутись до Верховної ради з проханням винести на розгляд існуючий законопроект №6240.

За коментарями звертайтеся:

Микола Зінченко, представник Громадянської мережі ОПОРА в Харкові

Тел.: 099 788 36 60

Цей захід реалізується в коаліції з громадською організацією «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Британської допомоги від уряду Великої Британії. Це – складова постійної спільної роботи зі зміцнення демократичного прогресу в Україні, яка підтримується урядом Великої Британії. Будь-які думки, викладені у цьому документі, належать автору і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.

Контакти

  • [email protected]
  • 050 477 0800
  • ГО «Громадський холдинг «Група впливу»
  • Микола Зінченко (ОПОРА Харків) 099 788 3660

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.