bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інфографіка: Встановлення опіки над особою, яка визнана недієздатною
23.02.2018

Цивільна дієздатність є важливою складовою правосуб’єктності фізичної особи, що дозволяє їй виступати учасником цивільних відносин у повній мірі, своїми діями набувати цивільних прав та виконувати цивільні обов’язки. Та якщо людина позбавлена дієздатності у судовому порядку, тоді задля досягнення правосуб'єктності особі призначається опікун.

Згідно з даними Мінісоцполітки станом на 1 липня 2017 року, в Україні налічувалося 37 578 осіб, які визнані недієздатними.

Над 8 349 особами здійснюють опіку спеціальні заклади сфери управління Міністерства соціальної політики та сфери управління Міністерства охорони здоров’я України.

Опіка встановлюється над особою, яка визнана у судовому порядку недієздатною через нездатність усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними внаслідок хронічного стійкого психічного розладу.

Опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Опікун є законним представником фізичної особи, яка визнана недієздатною. Та фізичній особі може бути призначений один або декілька опікунів.

Що необхідно для встановлення опіки?

Опікун недієздатній особі призначається судом за поданням органу опіки та піклування.

До суду за місцем проживання особи над якою встановлюється опіка, або за місцем проживання опікуна недієздатної особи, подається заява про призначення опікуна, яку мають право подавати орган опіки та піклування, та (або) фізична особа, яка бажає бути опікуном.

До заяви обов’язково додається подання.

Подання – це рішення органу опіки та піклування (прийняте із урахуванням пропозицій опікунської ради як дорадчого органу) про можливість призначення особи опікуном.

Варто зазначити, що опікуни зобов’язані вчиняти правочини від імені та в інтересах підопічного, та несуть відповідальність за дії підопічних, якщо не доведуть, що шкода виникла не з їх вини.

Інфографіка «Встановлення опіки над особою, яка визнана недієздатною» створена експертами Громадської правозахисної організації «Права людини» в рамках проекту «Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров’я та обмеженими інтелектуальними можливостями», який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Погляди авторів, викладені у інфографіці, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

встанов

Контакти

  • ГО “Права людини”
  • [email protected]
  • (044) 361-39-35
  • http://prava-lyudyny.org/
  •  https://www.facebook.com/PravaLudini

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.