bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Брифінг про стан та перебіг антикорупційних розслідувань в Чернігівській області
19.02.2018

Громадська організація «Чернігівський Центр Прав Людини» провела черговий брифінг інформації щодо перебігу антикорупційних розслідувань у прес-центрі «Чиста політика» 16 лютого 2018 року.

Основними темами зустрічі з журналістами стали:

1)      «Освоєння» грошей, які виділяються через програми ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку)  на прикладі Менського та Добрянського управлінь освіти.

2)      Кримінальні справи проти посадових осіб в Деснянському басейному управлінні.

3)      Справа Литовської вантажівки.

4)      Аналіз фактів нападів на розслідувачів та пошкодження їх власного майна.

Також були запрошені представники слідчого відділу Чернігівського відділу поліції ГУНП України в Чернігівській області, котрі, на жаль, не з’явилися.

Зараз йде реконструкція спортзалу на стадіоні “Колос” в м. Мена. Запланована вартість робіт – 2 мільйони 339 тисяч гривень, виділяє Державний фонд регіонального розвитку (державний бюджет), решту, 259 тисяч – районний бюджет. Замовив реконструкцію відділ освіти райдержадміністрації. При виїзді на місце будівництва було виявлено великий ряд недоліків, за які, на нашу думку, передбачена відповідальність мінімум за статтею 205 Кримінального кодексу (Фіктивне підприємництво). Були направлені запити до Управління освіти Менської РДА і отримана  документація по будівництву. Проходить аналіз поданої документації. Виконує роботи чернігівське ТОВ “Будспец”. Відносно посадових осіб ТОВ “Будспец” відкрито два кримінальних провадження (кримінальні справи) за фактом заволодіння особами бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем при здійсненні капітального ремонту. Протягом 2015-2016 років службові особи ТОВ “Будспец”, яке фактично було підконтрольне на даний час уже колишньому директору Департаменту житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем заволоділи бюджетними коштами в сумі понад 16 мільйонів гривень, які були виділені Управлінням капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації на виконання будівельних робіт на 9 об’єктах: освітніх, медичних закладах та очисних спорудах Чернігівської області. По документам” підприємство замовляло матеріали і послуги за завищеними цінами у шести фірм, які “мають ознаки фіктивності”, а насправді замовляло їх у діючих фірм за значно нижчими цінами.

Реконструкція Добрянської ЗОШ I-III ступенів з розміщенням в одноповерховій будівлі молодіжного шкільного центру за адресою: вул. Дзержинського,7 в смт Добрянка Ріпкинського району Чернігівської області. Бюджет -7610.642. ДФРР – 6849.578, місцевий – 761.064. Направлені запити до Управління освіти Ріпкінської РДА. Зроблено виїзд до смт. Добрянка. Відбулася зустріч з керівництвом школи та проведена візуальна оцінка ремонту і цільового використання відремонтованого молодіжного шкільного центру. Наразі проводиться ревізія фінансово господарської діяльності по реконструкції  Добрянської ЗОШ 1-3 ступенів  Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській обл..

Справа (ДБУВР) - Деснянське басейне управління водних ресурсів – це і підробка документів, і «відмивання» коштів на укріплення берега Дніпра, і вимагання «хабарів» тощо. Наразі нами ініційовано кілька кримінальних проваджень на зловживання працівниками ДБУВР з різними кваліфікаціями, і хоча по цим справам була певна штучна пауза,  ми вимагаємо скорішого розслідування та недопущення закриття справ.  Досудове розслідування триває . Кримінальне  провадження за ст. 364 ч.1.

Справа Литовської вантажівки. В січні 2018 р. до організації звернулись з проханням надати правову допомогу та захистити право власності  на транспортний засіб – вантажний автомобіль RENAULT MAGNUM н.з.  LL -541-00, який належить литовській кампанії. На даний автомобіль було накладено арешт  за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого  ст. 290 КК України. Слідчій по справі та прокурор не повертали транспортний засіб, мотивуючи це тим, що керівництво може їх запідозрити в корупційному моменті. Була подана заява до суду, де адвокат Нестеренко С.О.  зміг домогтися скасування арешту автомобіля та його повернення власнику.

Аналіз роботи Чернігівської митниці показав, що у такий спосіб за 2018 рік було «відібрано» 17 вантажівок.

На контролі організації ситуація довкола «садиби» обласного прокурора та виділення квартир працівникам прокуратури у будинку по вул. Жабинського 2. Направлені запити до прокуратури Чернігівської обл. та Генеральної прокуратури України – відносно права власності даної земельної ділянки, забудови на ній та кількості виділених квартир з зазначенням власників. Генеральною прокуратурою  вже розпочато досудове розслідування та  порушено кримінальне впровадження  проти осіб прокуратури Чернігівської області.

За останні 2 місяці посилився тиск з боку місцевого криміналу в рамках  проведення антикорупційних розслідувань, який переходить у фазу загострення. Після пошкодження автівки – порізані колеса, обмалювання фарбою  – 14 лютого 2018 р.  стався фізичний напад на активіста, прямо під офісом організації Чернігівський Центр Прав Людини по вул. Жабинського 13. Останнім була використана травматична зброя. Порушено Кримінальне провадження за ст. 125 ч.1 КК України. Лист про можливих замовників подано до СБУ України та ГУНП в Чернігівській обл. ще 28 грудня 2017р. після першого пошкодження автівки.

Учасники брифінгу нагадали, що при Чернігівській облдержадміністрації створений Антикорупційний штаб, контактна інформація  про який знаходиться на біл.бордах міста.  Більше 10 звернень  надійшло від небайдужих громадян. Наразі всі заяви аналізуються.

Проект «Сприяння імплементації антикорупційної реформи в Чернігівському регіоні» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Контакти

  • Чернігівський Центр Прав Людини
  • [email protected]
  • 0462 67 7575
  • www.pravoc.relc.com

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.