bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гармонійний розвиток ОТГ через належне врядування та дієву демократію
01.02.2018

 31 січня 2017 року представники ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ) за підтримки «Кризового медіа-центру» (Миколаїв) провели брифінг «Гармонійний розвиток ОТГ через баланс прав та інтересів периферії та центру».

На заході директором ФРММ Михайлом Золотухіним було представлено результати первинного дослідження ОТГ Миколаївщини щодо врахування інтересів периферійних громад при формуванні та реалізації стратегічних планів, цільових програм у 2017 р. за кошти інфраструктурної субвенції та місцевих бюджетів. 

Дослідженням, яке було проведено експертами ФРММ наприкінці 2017 р., було охоплено чотири об’єднаних територіальних громади Миколаївщини: Баштанську міську (22 700 мешканців 26 населених пунктів), Воскресенську селищну (13 тис мешканців 4 населених пунктів) та Кам’яномостовську (4384 мешканців 6 населених пунктів) і Куцурубську (8 890 мешканців 12 населених пунктів) сільські.

До сфери уваги громадського аудиту потрапили стратегічні плани розвитку громад, їхні цільові та бюджетні програми, нормативно-правові акти (статути, регламенти), управлінські структури (чисельність, напрями, повноваження), склад депутатського корпусу, доступ до інформації, фінансові показники діяльності.image2 (1)

Фото 1. Під час проведення брифінгу у Кризовому медіа-центрі Миколаєва

Результати проведеного аудиту виявили беззастережного лідера у справі дотримання прав периферійних громад – Баштанську міську територіальну громаду, яка, за результатами діяльності у 2017 р., показала зразковий приклад управління та місцевої демократії.

Саме участь активістів периферійних громад у робочих групах та дорадчих органах привело не тільки до закріплення у статуті ОТГ дорадчого органу старост міської ради та повної палітри механізмів демократії участі, а і успішної практики їх застосування.

Так при розробці і прийняті радою Стратегії, плану соціально-економічного розвитку, місцевих цільових і бюджетних програми ОТ, враховано права і інтереси периферії при фінансуванні інфраструктурних проектів у 2017 р.image1 (1)image2 (1)

 

 

З  17 об’єктів, що фінансуються у 2017р – 9 відносяться саме до центру громади:media-20180201

image5

Повний текст дослідження на http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/01/FRMM_OTG-Periferija_Zvit-2017_Dfns.pdf;

Презентація дослідження на http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/01/02886_FRMM_RoundTable_Presentation_26Jan18_4-1.ppsx.

На брифінгу був присутній і відповідав на запитання голова Баштанської міської ОТГ. Він розповів про особливості процесу формування Баштанської ОТГ, управлінської структури, окреслив плани щодо організації на базі м. Баштанка госпітального округу. Найважливішим фактором гармонійного належного управління ОТГ він назвав наявність кваліфікованих управлінських кадрів, оскільки існуючи повноваження громади щодо формування та розподілу бюджету та воля до розвитку дозволяють в сучасних умовах вирішувати більшість питань з забезпечення комфортного життя в громаді.

А застосування механізмів місцевої демократії, принципів належного врядування у виконавчих органах міської ради грамотна робить ОТГ привабливою для інвесторів і донорів. Так у 2017 р залучено кошти та реалізовано згадані соціальні та інфраструктурні проекти на благо мешканців всіх населених пунктів громади.

Про дієвість саме такої стратегічної демократичної гармонійної моделі розвитку ОТГ свідчать практичні результати Баштанської ОТГ – сучасна лікарня, басейн, відремонтовані дороги, школи, дитячі садки та наближення якості життя мешканців сіл до міста вже у 2017 р.!

В найближчих планах Баштанської ОТГ, крім вирішення поточних інфраструктурних потреб громади, побудова сучасного багатопрофільного спортивного комплексу (стадіон, тенісні корти, спортивні майданчики) для всієї об’єднаної громади та реалізація пакету проектів зі створення робочих міст.

У 2018 р. ФРРМ продовжить методичну, консультативну підтримку об’єднаним громадам у налагодженні належного врядування та застуванні механізмів демократії участі для гармонійного розвитку периферії та центральної садиби.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

_________________________________________________________________

Брифінг відбувся в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Місцева демократія для гармонійного розвитку сіл в ОТГ Миколаївщини».

Є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською обласною радою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року.

Контакти

  • ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
  • [email protected]
  • 0512473879
  • вул. Севастопольська буд 15/3 м. Миколаїв офіс ФРММ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.