bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку говорили про соціальний капітал об’єднаних громад
18.01.2018

16 січня 2018 року відбувся круглий стіл на тему «Стан самоорганізації населення на Волині. Вплив активних мешканців на розвиток громад». Захід відбувся з ініціативи Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії та Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення за партнерства та підтримки Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області.

Представники об’єднаних громад, депутати, присутні журналісти та активісти дізналися про наявний стан розвитку соціального капіталу у громадах. Експерти ділилися знаннями, як ефективно працювати з громадами, в тому числі новоствореними, щоб налагодити механізм їх сталого розвитку та навчити надалі працювати самостійно.

Заступник голови Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення м.Одеси - Андрій Крупник, ділився досвідом про можливості розвитку та особливості функціонування органів самоорганізації населення у об’єднаних територіальних громадах. «Спроможність об’єднаних територіальних громад має бути і економічна, і фінансова, і управлінська. Причому управління це найперше, оскільки без нього скільки б грошей не вкладали в громаду – результату не буде» - констатує експерт. «Працюючи з громадами ви можете частину відповідальності перекласти на громаду» - продовжує спікер.

Під час засідання круглого столу обговорили необхідність приналежності до громади та причетності до розвитку та життя ОТГ. Андрій Крупник розповів про соціальні проекти, які і об’єднують людей в процесі вирішення соціальної проблеми, яка їх турбує. «Слід бути технологами…» - продовжує Андрій. Наголосили на необхідності втілення ідей та важливість співпраці з владою. Обговорили також про вимоги та критерії для створення успішного проекту.

У продовження теми проектів слово взяв Петро Лавринюк - експерт Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії у сфері енергозбереження. Мова йшла про важливість самоорганізації населення. Проаналізувавши досвід ОТГ та проектів фінансованих державою, експерт наголошує на необхідність співфінансування громадою проектів соціального спрямування. «Профінансувавши частину проекту людина буде берегти створене, відчуватиме свій вклад і не дозволить ні собі, ні комусь марнувати створене…»

Процес впровадження нового – це клопітка праця, особливо враховуючи той факт, що людей, яких цікавлять процеси, які відбуваються у світі і житті громади, реагують на зміни та діють, лише 5%. Що ж робити у цьому випадку, як діяти? Відповідь проста - ми маємо справу з системою, тому слід працювати: постійно, комплексно та терпеливо.

Підсумовуючи тематику круглого столу, керівник Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії, Ірина Гайдучик, на прикладі Голобської та Устилузької ОТГ розповіла про успішні практики  у процесі залучення членів територіальної громади до розвитку території. Поряд з успішними практиками Ірина проанонсувала деякі заплановані заходи, зокрема фестиваль весільних обрядів у Голобах цієї весни, що має на меті об’єднати мешканців, владу та підприємців однією ідеєю.   

Контакти

  • https://www.facebook.com/osncenter/
  • Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії
  • [email protected]
  • 095-64-54-655
  • (0332)78-59-65

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.