bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Асоціація благодійників презентувала 6-й випуск «Зеленої книги української доброчинності»
21.12.2017

14 грудня у приміщенні Університету банківської справи Асоціація благодійників України провела круглий стіл на тему: «Доброчинність в Україні – тенденції та підсумки». Найголовнішою темою круглого столу стала презентація «Зеленої книги української  доброчинності 2017». Також були підняті теми доброчинності та молоді,  закордонної благодійності, відсоткової філантропії.

На початку круглого столу виступили Катерина Ющенко та Анжеліка Рудницька.  Катерина Ющенко звернулась до усіх присутніх з вітальним словом. Анжеліка Рудницька, яка входить до Наглядової ради Асоціації благодійників України, тепло дякувала усім за зустріч. Говорила про те, що у суспільстві є певне розчарування, але є тенденціі до позитивних трендів. Вона наголосила, що культура - це необхідність у країні, це важлива місія, яку треба розвивати і підтримувати усім. Побажала усім світла у житті у ці світлі та щирі зимові дні.

Наступним, з презентацією результатів "Зеленої книги української доброчинності 2017" виступив Олександр Олійник, віце-президент Асоціаціі благодійників України. Цього року Асоціація благодійників презентувала вже шостий випуск «Зеленої книги». Дослідження підготовлено на базі національного експертного опитування «Стан розвитку благодійності в Україні – 2017», проведеного Асоціацією благодійників України спільно з Ресурсним центром «Гурт». В опитуванні взяли участь експерти у різних сферах благодійності, волонтерства, корпоративної соціальної відповідальності, державні і громадські діячі, журналісти, науковці, викладачі, студенти ВИШів з усієї України. Олександр Олійник зазначив, що у цьому році було зроблено чітке розмежування опитуваних на основі, якого були зроблені загальні висновки стану доброчинності в Україні. Зокрема, зазначив, що опитування проведено було серед молоді, широкого кола громадськості та експертів. В анкеті було всього 18 запитань. Попередні випуски «Зеленої книги української доброчинності» можна знайти за лінком: http://vboabu.org.ua/greenpaper

З доповіддю та презентацією «Тренди закордонної доброчинності» виступила Голова Правління МБФ "Україна 3000" Марина Антонова. Доповідачка зазначила, що за останні 15 років кількість пожертв у світі стабільно збільшується, але також спостерігається зменшення довіри до благодійності, розмивання кордонів між традиційною благодійністю, соціальним інвестуванням, соціальним підприємництвом. Дуже важливі якісні, змістовні меседжи, які просувають контент благодійних акцій через різні канали комунікацій, а не тільки емоційні заклики. Жертводавці починають ставитися до своїх благодійних інвестицій, як до венчурного капіталу, очікуючи не тільки соціального впливу, але і фінансового результату. Одже, благодійники та їхня робота мають бути системними. Закінчуючи свій виступ, Марина Антонова зазначила: "Міністерство культури має цікавий проект, який називається "За що ми воюємо?". Дуже хочу, щоб ми усі пам'ятали, за що ми воюємо. Були зосередженими та ефективними".

З короткою презентацією виступив Президент асоціації благодійників - Олександр Максимчук. Тема його доповіді: «Відсоткова філантропія та її непростий шлях в Україні». Він розповів про довгий шлях впровадження в Україні законопроекту «Відсоткової філантропії» - правового механізму, який давно вже запроваджений у країнах Східної Європи. Зміст механізму полягає у тому, що платник податку з доходів фізичних осіб має право перерахувати на користь неприбуткової організації частину (1-2%) свого податку, який мав би бути сплачений державі.

Про «Доброчинність та молодь» розповіла Ірина Кузьмич, студентка Університету банківської справи. Студенти даного університету активно займаються доброчинністю. Напередодні вони провели 12-й за рахунком «Аукціон надій», головною метою якого у цьому році став збір коштів на облаштування креативного простору для нечуючих «ТАМ» у Києві.

Дякуємо усім, хто приєднався до круглого столу. Зокрема, експертам, які брали участь  в опитуванні, членам Асоціації благодійників, студентам Університету банківської справи, благодійникам та усіх зацікавленим, які знайшли час приєднатися до заходу.

Окрема подяка партнерам заходу: Ресурсному центру «Гурт» та Університету банківської справи.

Матеріали круглого столу «Доброчинність в Україні – тенденції та підсумки» можна завантажити за лінком: http://vboabu.org.ua/news/2324.html

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.