bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартував проект «Громада, де чути голос молоді» (Чернігівська область)
06.12.2017

Завершився перший освітній модуль для 25 представників молоді – учасників проекту «Громада, де чути голос молоді», після якого розпочнеться процес змін у п’яти об’єднаних територіальних громадах Чернігівської області.

П’ять днів навчання для учасників тренінгу, до складу яких увійшли громадські активісти та представники органів місцевої влади п’яти ОТГ, пролетіли непомітно за темами прав людини, принципами та формами участі молоді у місцевому та регіональному житті громади, ознайомленням із міжнародним та національним законодавством в сфері молодіжної політики та вивченням польського досвіду.

 «Кожна людина, незалежно від того мешкає вона у великому місті чи маленькому селі, навчається чи працює, є робітником, лікарем, вчителем або кимось іншим, зможе вільно будувати своє щастя, якщо цінності, що гарантують права людини будуть поважатись у кожній сфері нашого повсякденного життя, будуть захищені від свавільного втручання та кожна людина буде спроможна вимагати, матиме у своєму розпорядженні механізм для цього і солідарну підтримку з боку інших. Розвиток на рівні громади вимірюється не тільки економічними чинниками. Основами такого виміру мають бути права людини» - з такими словами звернувся до учасників, Сергій Буров, координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», на початку тренінгу.

Із впевненістю можна сказати, що навчання для учасників тренінгу було більш ніж цікавим, про що свідчила їх активність та щире бажання дізнатися більше про права людини та можливості молоді у процесі розбудови їх ОТГ. Кожен відкрив для себе щось нове. Так, наприклад, для багатьох сюрпризом виявилось те, що є колізія стосовно нормативного визначення категорії «молодь». Згідно  Декларації «Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні» вік молоді визначений від 14 до 28 років, а відповідно до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» вік молоді є від 14 до 35 років.

Особливу увагу тренери та експерти приділяли ролі активної участі у розбудові громадянського суспільства, забезпечення її впливу на місцеву політику та участь у прийнятті рішень  у житті як місцевої громади, так і суспільства держави загалом.

«Один із головних чинників формування спроможної громади – це є кадровий потенціал. Тобто, наявність висококваліфікованих професійних спеціалістів, що забезпечують  функціонування інфраструктури та економічний розвиток.

Саме молодь становить той потенціал, який може розвивати громади, становити її фундамент розвитку, становити  той креативний  потенціал, становити той потенціал, який буде забезпечувати цілісний і творчий розвиток наших громад.» - наголосив один з експертів Дмитро Шумар.

З четвертого дня тренінгу для учасників розпочалася практична робота, першим завданням якої було обрати ключові повідомлення, які б супроводжували їх подальшу роботу і відображали їх настрій і прагнення. «Вперед до дій», «Твоя молодь – твоя відповідальність», «Голос майбутнього», «Нема нічого неможливого», «Маленькими справами до великих змін», «Початок – половина справи» «Голос молоді», «З нами про нас», «Все можливо треба тільки захотіти», «Нічого для молоді без молоді», «Молодь на порозі змін» - ці повідомлення стали своєрідним сигналом, що проект «Громада, де чути голос молоді» не даремно об’єднав саме цих людей. І з таким настроєм всі разом розпочали аналіз ситуації щодо стану молоді в своїх громадах на сьогодні і, зрештою, розробили бачення громади свого ОТГ в майбутньому, окресливши ті питання, на вирішення яких вони спрямують свої зусилля.

Під час тренінгу з учасниками працювали українські експерти Сергій Буров, Дмитро Науменко, Руслана Бурова, Дмитро Шумар, Наталія Шляхтур та польський експерт Гельсінського Фонду Прав Людини Зенон Колодзей.

Учасники й учасниці впродовж п’яти днів зуміли згенерувати свої думки та ідеї, сформувати команду однодумців та підготуватися до виконання наступного етапу проекту. Наступним кроком буде проведення дослідження існуючої молодіжної політики в свої громадах, подальше спільне навчання та розробка політик участі молоді у прийнятті рішень на місцевому рівні.

Проект «Громада, де чути голос молоді» впроваджується громадською організацією «МАРТ» у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Контакти

  • Наталія Шляхтур
  • координаторка проекту + 38-093-192-28-11
  • + 38-095-644-12-17
  • ГО ”МАРТ”
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.