bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Школа громадянської активності «Агенти змін»: творимо країну, в якій хочеться жити
20.11.2017

Кінопокази просто неба? Новий спортивний майданчик? А як щодо фестивалю косплею? Здавалося б, нічого особливого, якщо не враховувати той факт, що ці заходи були втілені школярами. Про те, як учням вдається реалізовувати проекти, далі в статті.

«Poltava Poem» – новий культурний рух у місті

16-річна Анна Кремпоха із Полтави закохана в українську поезію. Свою любов вона вирішила поширити в місті цікавим чином – розмалювавши стіни будинків рядками із віршів. Перш за все, дівчина знайшла однодумців: «Навіть не очікувала, що цей проект зацікавить стільки людей, де кожен зі своїми ідеями, пропозиціями та амбіціями». А далі почався процес отримання дозволів у міській раді, що насправді виявився найскладнішим моментом під час реалізації проекту. «Мої триденні ночівлі в міській раді не дали жодного результату. Ми вирішили діяти наступним чином: писати на тих будинках, де можна домовлятися з власниками або ОСББ, де люди розуміють, що ми хочемо створити та донести».

В результаті стіну редакції «ГромадськеТБ. Полтава» було прикрашено текстом Кузьми Скрябіна «Не стидайся – то твоя земля…», стіну в центральній частині міста – віршем Ліни Костенко «І в житті, як на полі мінному». Розмальована віршем Франка «Лупайте сю скалу» також і легендарна «газетна арка» – міждворовий проїзд, який полтавчани весною відстояли від забудови, розваливши наглухо заварені металеві конструкції. Проект вже вийшов за рамки міста – віршами розмальовано стіни в містах Балта, Бердянськ та Херсон. Анна щиро ділиться своїми планами на майбутнє: «Ми хочемо розширювати цей проект до всеукраїнського рівня! Адже фактично сформувався новий культурний рух в місті, мистецьке об’єднання, де творчі люди творять красу на вулицях Полтави та України». 

Poltava Poem – це один із більше двадцяти мистецьких, соціальних, навчальних та розважальних проектів, реалізованих підлітками в рамках Школи «Агенти змін» у 2017 році. Але давайте по порядку: що собою являє дана школа та в чому її унікальність?

Школа громадської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін» – це всеукраїнський проект, метою якого є виховання громадянської свідомості учнівської молоді шляхом неформального інтерактивного навчання. Така Школа є першою в Україні у комплексному підході громадянської освіти для дітей. З 2016 року проект Школи «Агенти змін» був затверджений Міністерством освіти і науки України як один з напрямків позашкільної освіти в рамках Всеукраїнських наукових профільних шкіл Національного центру «Малої академії наук України» (далі – НЦ «МАН»). 

Перш ніж отримати офіційне визнання на рівні держави, школа спочатку була заповітною мрією Катерини Клюзко, молодої лідерки Молодіжної ініціативи «Серце в долоньках» та виконавчої директорки благодійної фундації «Діти надії та любові». 

З чого все починалося?

У 2015 року Катерина відвідала США за програмою стажування «Виховання громадянської свідомості молоді в контексті освітньої реформи» в рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID. Після повернення презентувала однодумцям побачені в США приклади громадянської освіти та виховання молоді. Катерина разом з колегами вже блиітзько 8 років працюють у напрямку неформальної освіти з школярами та в тренінговій діяльності, направленій на розвиток внутрішнього потенціалу та соціальної відповідальності молоді. Досвід, отриманий у США, допоміг ще раз переконатися у необхідності комплексного підходу і розробки програми для навчання дітей громадянській освіті в Україні. Того ж року відбувся пілотний табір Школи «Агенти змін», після якого розпочалася співпраця із НЦ «МАН».

Катерина впевнена: «Через віру у мрію і спільну дію з підтримкою ми здатні змінювати наше майбутнє. Головне – бути активним, мати бажання йти через труднощі, усвідомлювати наші цінності та призначення. Я є лише тією людиною, що взяла на себе сміливість відповісти на поклик в серці і не побоятися втілити це в життя». 

Оксен Лісовий, директор НЦ «МАН», завдяки якому школа продовжує функціонувати вже третій рік поспіль, важає, що провідниками нових суспільних змін є, передусім, молоді люди — ровесники української незалежності та їхні молодші друзі, які тільки вступають у доросле життя. Саме на формування цієї нової генерації спрямовані спільні зусилля Малої академії наук України та Школи “Агенти змін”: «Заняття Школи формують у її учасників усвідомлення своєї ролі у громаді, участі та можливостей впливу на її розвиток. Ці хлопці й дівчата не чекають, доки хтось прийде і вирішить за них їхні проблеми. Вони вчаться брати на себе відповідальність, формувати команду і власними силами робити конкретні речі для себе і свого оточення».

Навчання у школі проходить у невимушеній творчій атмосфері із застосуванням неформальних інтерактивних методик на базі Міжнародного центру дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP, що розташований у Пущі-Водиці і є місцем зосередження талановитого та креативного потенціалу.

Діти «Агенти змін» – хто вони такі?

Цього року завершується вже III Школа «Агенти змін», що дала можливість учням з усієї України випробувати свої здібності та отримати не тільки порцію нових знань і натхнення, а й відчути себе в ролі активних громадян.

Так, Вероніка Лінтур із Чечеліївки Петрівського району Кіровоградської області вирішила облаштувати у своєму селі спортний майданчик після того, як отримала травми, займаючись на старому обладнанні. Для реалізації проекту Вероніка разом із друзями презентували ідею на учнівській раді, здійснили опитування, звернулися до голови села та місцевих підприємців щодо співпраці та фінансової підтримки на закупівлю тренажерів. Крім того, вони провели солодку ярмарку для збору коштів на матеріали для установки. У результаті – 9 новеньких вуличних тренажерів, на яких можуть зміцнювати здоров’я учні школи та мешканці сіл Малинівка і Чечеліївка. 

Схожу ідею реалізував Іван Антонюк у місті Радехів Львівської області. Завядки його енергії та ініціативі вдалося відновити тенісний стіл, тренажери у міському парку, а також встановити нові волейбольні стовпи, лавки та смітники. До проекту долучилось 60 молодих людей, органи місцевого самоврядування, 4 громадські організації, 10 експертів та 10 приватних підприємців. «Проект «Вільна зона» став для мене практичним уроком із проектного менеджменту. Саме завдяки йому я навчився працювати в команді, долати труднощі, що виникали під час реалізації, шукати спонсорів та навіть зрозуміти, як проводяться державні закупівлі», – Іван ділиться враженнями після відкриття майданчика.

Як стати «Агентом змін»?

Шлях майбутніх агентів змін до участі в школі на перший погляд доволі простий: заповнити онлайн-анкету, переглянути відео та написати есе. Цього року школярі роздумували на тему «Чому мрії одних змінюють світ, а мрії інших залишаються лише мріями?». Команда організаторів ретельно оглянула кожну із більш 400 отриманих заявок, з яких обрали 50 учасників. Навчання у школі відбувається у три етапи – у березні, травні та жовтні відповідно. 

Етап 1: Цінності в світі можливостей 

На першому триденному етапі Школи «Агенти змін» (березень 2017) учасники знайомилися, дискустували про роль цінностей та лідерства, вчилися працювати в командах, опановували основи проектного менеджменту як інструменту втілення своїх мрій в життя. Заняття із арт-терапії та психологічні вправи стимулювали до глибокої рефлексії, створювали атмосферу взаємного прийняття і емоційної підтримки.

Сергій Корнилюк, тренер школи: «Ми не даємо «агентам» інструкцій як фарбувати стадіони, проводити масові заходи чи знаходити десятки помічників-волонтерів. Замість цього ми намагаємось створити серед них коло довіри, допомогти ідентифікувати особисті цінності та принципи, змусити вийти за рамки стереотипів та шаблонних рішень, підштовхуємо повірити, що мрії можна починати втілювати уже в доволі ранньому віці».

Зворотній зв’язок від досвічених спікерів та тренерів дав змогу проаналізувати виконану роботу та знайти нові шляхи вирішення поставленої проблеми. Цікаво, що тематику проектів тренери не обмежують. Є тільки одна вимога: бажання їх реалізувати повинно йти від серця.

«Твоя мрія має бути вчасною, тоді ії легше буде здійснити завдяки підтримці оточення. Але насамперед вона має бути актуальною для тебе. Поза тобою немає нічого, все, що ти можеш зробити за життя, уже в тобі. Головне – знайти свій шлях і свою Мрію», – так розмірковує учасниця школи Євгенія Скребець із м. Тростянець Сумської області.

Етап 2: Мистецтво змін 

Учасники, які підготували вдома плани виконання власних проектів, були запрошені на 2-й етап Школи «Агенти змін», що відбувся у травні. У активному темпі пройшли сонячні дні, наповнені важливою інформацією, яку не вчать у звичайних школах. Так, говорили про трисекторну модель, за якою взаємодіють держава, бізнес і громадські організації. Окремі лекції були присвячені волонтерству. 

Запрошені експерти з радістю ділилися своїм досвідом та порадами. Зокрема, учасники отримали багато корисних лайфхаків для роботи із соціальними мережами від Сашка Кульчицького, керівника комунікаційного відділу Центру «Ейдос». Підприємець, засновник конструкторського бюро квест-кімнат Idearoomia Олександр Слободяник подарував підліткам порцію мотивації для розвитку власного бізнесу. Анна Корнилюк, к.е.н., старший викладач кафедри корпоративних фінансів і контролінгу ДВНЗ КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, допомагала розбиратися із основами публічних та особистих фінансів.

Ольга Будник, ментор та наставниця багатьох агентів, говорить про свою роботу в якості тренера: «Ми навчаємо дітей не закопувати свої таланти, а відтворювати і примножувати, надихати і надихатися, через проектну діяльність втілювати свої мрії в життя, виховувати лідера в собі і дивитися на світ із вдячністю та зацікавленістю».

Після повернення додому в учасників було 4 місяці для роботи над своїми проектами, тож літні канікули стали справді гарячою порою. Альтернативні святкування Дня молоді та Дня незалежності, мистецькі фестивалі та квести, художні пленери і фотопрогулянки, перші видані книжки, майстер-класи для діток із фізичними вадами – кілька десятків найрізноманітніших заходів відбулося по всій Україні, від Волині до Херсонщини, завдяки наполегливості та старанню агентів.

Разом із командою однодумців учасниця проекту Анна Михайлова із Конотопа Сумської області встановила у центральному парку шість буккросингових кубів, «книжкових годівниць», кожен з яких розмалювали унікальним сюжетом: «Я марила буккросинговою галявиною, і ось минає п’ятий місяць, як вона успішно проживає у парку та користується попитом у містян. Мені безмежно приємно, що ці дивні коробочки стали частиною мого рідного міста».

Етап 3: Від локального до глобального 

18 жовтня 2017 року в Американському Домі відбулася публічна презентація проектів випускників, на якій вони поділилися досягненнями, набутим досвідом, а також і труднощами, з якими довелося зустрітися під час реалізації своїх ідей. Приємно було бачити в залі як методистів та викладачів різноманітних навчальних закладів, так і молодших школярів, що виявили неабияку зацікавленість у діяльності агентів.  

Під час ІІІ етапу випускникам випала неймовірна можливість познайомитися із Міністром освіти та науки Лілією Гриневич. Надзвичайно натхненною виявилася зустріч, під час якої діти не тільки розповіли про ідеї, над якими працювали у рамках школи, а й активно ділилися пропозиціями, необхідними для впровадження змін у шкільній системі. Хіба могли піділітки, котрі ще півроку назад боялися ділитися своїми мріями серед групи однолітків, подумати, як впевнено вони будуть висловлювати свої думки за величезним столом у Міністерстві освіти й науки?

Осінні дні були також наповнені творчістю: тренери школи Ірина і Марта Колотило провели динамічні воркшопи із розвитку креативності, скетчингу та виготовлення блокнотів. Художниця-дизайнер Марта Колотило не лише розробила корпоративний стиль школи, але й із задоволенням вчить дітей. Вона вважає, що мистецтво допомагає розвитку емоційного інтелекту, дає сміливість творити та знаходити нові оригінальні рішення проблем.

На останній день 3-го етапу Школи тренери підготували для учасників сюрприз – відвідування компанії Xpand Ukraine, що займається розробкою програмного забезпечення. Підлітки зустрілися із засновником та директором команії Сергієм Черненко, котрий розповів про історію створення, кращі практики ведення бізнесу, високі стандарти менеджменту та принцип «командоцентричності”. Із персонального досвіду Сергія стає очевидним: творити і жити успішно можна і в Україні!

Тож третій етап став своєрідним святкуванням маленьких перемог, а також часом планування подальших дій. Учасники школи розуміють, що це тільки початок, потрібно рухатися далі, щоб виконувати місію «Агента змін», сформовану самими ж дітьми, – «Втілювати ідеї, які роблять країну такою, у якій хочеться жити».

Етап 4: З’єднання точок (Connect the Dots)

Продовжують розвиватися не тільки учасники, а й вся організаторська команда проекту. Цього року вперше відбудеться четвертий етап, куди були запрошені випускники попередніх шкіл, які далі займаються громадською діяльністю. Для нового етапу обрали назву «З’єднання точок», що влучно відображає основну його мету: поєднати знання, отримані про себе та про  світ на попередніх етапах, для синергії. Щиро віримо: ще один маленький крок у житті агентів стане доказом того, що 1+1=3. Тому всім і кожному хочеться побажати тільки одне – будьте вірними своїм цінностям!

Проект реалізується Молодіжною ініціативою “Серце в долоньках” спільно з Малою Академією Наук, Благодійною фундацією “Діти надії та любові” і Центром Політичних Студій та Аналітики “Ейдос”.

Контакти

  • https://www.facebook.com/AgentuZmin/
  • «Агенти змін»
  • За додатковою інформацією звертайтеся до координатора Школи Катерини Клюзко [email protected] 096 706 29 43
  • з питань прес-комунікації до Ірини Колотило [email protected] 098 00 587 00

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.