bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як реалізувати вимоги ЄС щодо технічного регулювання в Україні?
07.11.2017

Відповідь на це запитання шукали учасники семінару «Реалізація вимог ЄС щодо технічного регулювання в Україні (аграрний сектор, харчова промисловість, туризм)».

Відповідь на це запитання шукали учасники семінару “Реалізація вимог ЄС щодо технічного регулювання в Україні (аграрний сектор, харчова промисловість, туризм)”, організованого Сіверським інститутом регіональних досліджень у співпраці з ГО “Майдан-Захід” 31 жовтня – 1 листопада 2017 року в м. Луцьк.

Як зазначив на відкритті семінару заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк, Волинська область приваблива з точки зору туристичного потенціалу та розвитку аграрного сектору, прагне розвинути відповідну інфраструктуру та співпрацю з європейськими партнерами. Тому впровадження технічного регулювання в цих сферах стає нагальною необхідністю.

Для учасників семінару, серед яких підприємці, представники громадських організацій, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці та студенти, значна частина наданої інформації виявилася новою і практично невідомою.

Безпечність та якість продукції – саме з цим пов’язана необхідність  впровадження технічних регламентів. Але про це мало знають в Україні, а відтак асоціюють ці процеси виключно з учасниками зовнішнього ринку. Між тим, як продемонстрував діалог експертів з виробниками та споживачами продукції, її стандартизація для внутрішнього ринку теж актуальна. Інструменти якості продукції мають впроваджуватись на всіх рівнях, бо без дотримання європейських стандартів неможливий розвиток регіонів.

Під час семінару  висвітлювались європейські механізми стимулювання малого та середнього підприємництва (МСП) за пріоритетами технічного регулювання; складові системи технічного регулювання, стандартизації та метрології в Україні. Водночас йшлося і про систему менеджменту у відповідності до вимог міжнародних стандартів як інструмент досягнення цілей організації. Обговорювалася міжнародна технічна підтримка для впровадження технічного регулювання в Україні та грантові програми ЄС (можливості для підприємців); функціонування системи технічного регулювання в туристичній сфері: міжнародна практика, засадничі принципи та практичні аспекти його реалізації в Україні.

В рамках практичної складової семінару його учасники в формі бізнес-гри намагалися створити агро-туристичний кластер; оцінили перспективи формування якісного регіонального агро-туристичного продукту на засадах державно-приватного партнерства, соціального діалогу; ознайомились з інструментами промотування створеного продукту та проаналізували механізми підвищення якості туристичної послуги, в тому числі, за рахунок запровадження міжнародних стандартів та кращих світових практик.

Також було презентовано онлайн-платформу для консультацій, на якій всі бажаючі зможуть залишити свої запитання до експертів та отримати на них відповіді.

Найбільш цікавими для учасників виявилися практичні питання сертифікації продукції, розвитку туристичних кластерів, залучення додаткових коштів для свого бізнесу та участі у грантових програмах ЄС.

«Приведення до норми – дуже тяжка справа. Потрібен діалог влади, малого та середнього  бізнесу, бо перехід на євро стандарти вимагає значних моральних сил та коштів», – наголосили підприємці. Великі труднощі пов’язані і з відкриттям бізнесу. Однак, «ми повинні бути зацікавлені в подібних знаннях, аби нас не викинули з ринку» – зазначали  у підсумку учасники семінару.

Наступні семінари в рамках проекту заплановано провести у  містах Полтава, Львів, Суми, Чернігів.

 Проект «Посилення участі громадськості в реалізації вимог ЄС щодо технічного регулювання» реалізується під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за підтримки Європейського Союзу.

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   2350 днів тому   #  

"ознайомились з інструментами промотування створеного продукту" - дуже цікаво :-)
Мені знайомо, коли роботяги у кінці дня все зароблене у пивниці промотують :-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.