bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Біжать, щоб вижити. Правозахисники спростовували міфи про біженців в Україні
02.10.2017

28 вересня відбувся круглий стіл «Біженці в Україні. Розвіюємо міфи». Правозахисники, представники міжнародних організацій, посольств та державних інституцій обговорили необхідність підтримки докорінних змін у ставленні українців до біженців і шукачів притулку, оскільки толерантність , як результат обізнаності, є одним із найбільш яскравих показників цивілізованого суспільства.

«Будувати державну політику на міфах – неправильно, її треба будувати на фактах та на правді, – наголосила Ноель Калхун, заступник Голови Агентства ООН у справах біженців в Україні. – Біженці часто прибувають до України без зимових речей, без документів, без знання мови, без підтримки друзів. Водночас ці люди мають певні навички, знання та енергію і вони можуть збагатити українське суспільство своєю культурою, економічним та соціальним потенціалом. Якщо пересічні українці будуть знати правду про біженців та будуть готові приймати їх по-людськи, то біженці можуть зробити значний позитивний внесок у розвиток України».

«На сьогоднішній день в Україні проживає трохи менше трьох тисяч біженців, це насправді дуже мало, – розповів Сергій Гунько, речник Міграційної служби України. – Складається враження, що міфів щодо біженців чи не більше, ніж самих біженців. Саме тому ця кампанія із спростування міфів дуже потрібна в Україні».

Учасники круглого столу погодилися, що основна потреба біженців та шукачів притулку полягає в тому, щоб у новому безпечному середовищі мати можливість побудувати нове життя. На тлі складнощів із отриманням необхідних документів та реалізацією своїх прав найбільшою проблемою біженців залишається неможливість повноцінно інтегруватися в українське суспільство.

Дороте Мечковскі, експерт консульсько-правового відділу Посольства Федеративної Республіки Німеччина, розповіла, чому Німеччина зацікавлена у підвищенні поінформованості українців щодо ситуації з біженцями.

«У Статті 1 Конституції Німеччини написано, що людська гідність є недоторканною. Це не тільки гарантує права людини у Німеччині, але також зобов’язує нас працювати над захистом людської гідності та основних свобод у всьому світі. Напевно, не можна порівнювати кількість біженців і загальну ситуацію із біженцями в Україні і в Німеччині, де за останні роки ми прийняли понад мільйон біженців із Сирії та інших країн. Але є одна річ, однаково важлива для покращення ситуації в обох країнах – допомога біженцям інтегруватися до приймаючої громади. Саме міфи та стереотипи найбільше заважають біженцям та шукачам притулку стати частиною приймаючої країни», – зауважила вона.

На думку учасників заходу, постійна робота із суспільством і належне інформування про кількість і становище біженців в Україні – найбільш ефективний метод спростування міфів.

«Немає «їх» і «нас». Біженці – це чиїсь діти, сестри, брати, батьки, які вели звичайне життя, але були змушені покинути свої країни і залишите все, що мали. Вони потрапили у скрутну ситуацію, але не втратили свої знання, вміння і почуття, – підкреслила Дарина Толкач, координатор з адвокації БФ «Право на захист», експерт із 10-річним досвідом захисту прав біженців. – Ми назвали соціальний ролик – «Біжу, щоб вижити». І це – основна ідея, яку ми хочемо донести до українських громадян: біженці приїжджають до нас, бо змушені рятувати свої життя».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.