bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У містах Донецької та Луганської областей пройшов кінофестиваль «86: Післямова»
15.09.2017

У Маріуполі, Краматорську, Лисичанську, Слов’янську, Костянтинівці, Рубіжному і Сєвєродонецьку вперше показали 12 документальних фільмів про життя на сході України з кіноальманаху My Street Films-РУБІЖ та кілька вже всесвітньо відомих документалок. Режисери поспілкувалися з місцевими жителями і провели зустрічі з активістами. Загалом події фестивалю відвідало близько 700 людей.
 

У фільмах альманаху My Street Films-РУБІЖ автори показують людське обличчя міст сходу, руйнують стереотипи про страхітливий образ Донбасу і Приазов’я, - каже засновниця фестивалю “86” і продюсер проекту My Street Films Надія Парфан. - Ми з великим хвилюванням повезли ці картини на схід і не прогадали. Життя тут не стоїть на місці і місцеві жителі наразі як ніколи чекають на якісний культурний діалог. Всього покази відвідало близько 700 глядачів. Найбільшу зацікавленість у місцевих викликав показ стрічки “Чорнобильські бабусі”, на який у Сєвєродонецьку зібралось понад 200 людей”.

Більшість авторів картин і самі родом з Донбасу. “Скільки я не їздив показувати фільм” Шум Всесвіт “, найкраще все пройшло в Слов’янську. Вдома”, - зізнається режисер Михайло Корольов.

Крім кінопрограми в рамках фестивалю відбулися кілька відкритих обговорень і дискусій за участю самих режисерів, героїв фільмів, активістів і місцевих жителів. Наприклад, в Лисич анську відбулось відкрите обговорення теми взаємовідносин між авто- і вело-громадськістю в Луганській області і відкрита дискусія “Постіндустріальний Свєтлоград. Чи утопія?” на тему постіндустріальної урбаністики, яка розкривається в одному з конкурсних фільмів. У Слов’янську пройшла зустріч з головним героєм фільму “Російський дятел” Федором Александровичем.

 

У Сєверодонецьку покази пройшли у співпраці з “Фестивалем думок”, який спрямований на розвиток культури дискусій в маленьких містах.
А в Маріуполі активісти поділилися своїм досвідом проведення різних громадських акцій на зустрічі “Участь без участі”, також там пройшла унікальна рейв-вечірка з виступом донецької андеграундної групи “Prizma”.

Як повідомляють організатори фестивалю “86: Післямова”, фільми My Street Films-РУБІЖ про життя на сході України скоро покажуть на кількох визнаних міжнародних кінофестивалях, серед яких німецький кінофорум FilmFestival Cottbus.

Фото - Михайло Бакузов, Наталка Дяченко 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.