bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як успадкувати майно людини, яка померла на тимчасово окупованій території
09.09.2017

Останнім часом до Офісів Мережі правового розвитку часто звертаються люди, родичі яких померли на тимчасово непідконтрольній Україні території та залишили по собі спадок.

Оскільки документи про смерть людей, видані самопроголошеною владою так званих “ЛНР”, “ДНР” та Криму на території, підконтрольній Україні, не визнаються, спадкоємці мають доводити смерть рідних людей у суді. ІРЦ “Правовий Простір” звернувся за роз’ясненнями процедури оформлення такого спадку до юриста Дворічанського Офісу Мережі правового розвитку при ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини» Віталія Бабики, який нещодавно займався схожою справою. Правник розповів, які кроки має зробити спадкоємець та роз’яснив, як діяти, якщо спадкова справа була відкрита в зоні АТО до початку конфлікту або на території Криму до анексії.

Віталій Бабика, юрист ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини»

Перш за все варто зазначити, що ця процедура однакова як для переселенців, так і тих, хто досі мешкає в Криму чи на окупованому Сході України.

Перший крок: отримання свідоцтва про смерть спадкодавця

Наразі отримати свідоцтво про смерть громадянина України в окремих областях Донецької й Луганської областей і Криму можна лише в судовому порядку. Для цього не потрібно мати довідку внутрішньо переміщеної особи або прописку.

Згідно норм статті 257-1 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України. Іншими словами, із вказаною заявою можна звернутися до будь-якого місцевого суду на підконтрольній Україні території.

Які докази (документи) необхідно долучити до заяви:

  • доцільніше за все буде почати з отримання відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану (далі РАЦС) у видачі свідоцтва про смерть. Така відмова видається одразу після письмової заяви до них про реєстрацію факту смерті при відсутності належних документів (як правило, родичам померлого видаються документи так званих ДНР та ЛНР, а такі документи на підконтрольній Україні території не визнаються);
  • також до заяви варто долучити докази факту смерті. Це можуть бути пояснення заявників, свідків, письмові докази (світлини та відеоматеріали, висновки експертів). Бажано одразу долучити всі наявні докази, оскільки така заява розглядається невідкладно;
  • останнім етапом при зверненні до суду є сплата судового збору (0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, що у 2017 році складає 320 грн. 00 коп.). Зверніть увагу! Судовий збір не стягується за подання заяви щодо особи, яка загинула або пропала безвісті в районах проведення воєнних дій або АТО.

Після задоволення судом заяви, засвічену копію рішення подають до органу РАЦС. На підставі судового рішення РАЦС невідкладно вносить відповідний реєстраційний запис до реєстру та видає свідоцтво про смерть. При собі отримувачу свідоцтва необхідно мати власний паспорт та ідентифікаційний код.

Другий крок: звернення до нотаріуса

Отримавши свідоцтво про смерть встановленого зразка спадкоємець має звернутись до нотаріуса.

Згідно зі ст. 11 ЗУ “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” і ст.91 ЗУ “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції”, якщо останнє місце проживання або основна частина нерухомого майна спадкодавця знаходиться в зоні АТО або окупованому Криму, місцем відкриття спадщини вважається місце подання першої заяви спадкоємцем.

Іншими словами, спадкоємці можуть звернутися до будь-якого нотаріуса на підконтрольній уряду території України із заявою про прийняття спадщини.

Зверніть увагу! Подати заяву можна як особисто, так і поштою (у цьому випадку підпис на заяві має бути нотаріально завірений). Зробити це необхідно не пізніше, ніж через 6 місяців з дати встановлення факту смерті, інакше для отримання спадщини доведеться йти до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Що робити, якщо спадкову справу було відкрито в зоні АТО до початку конфлікту або на території Криму до анексії?

Вести спадкову справу може лише той нотаріус, в якого ви її відкривали. Ви можете подивитися, чи продовжує він свою діяльність на контрольованій території в Єдиному реєстрі нотаріусів (http://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx).

У разі, якщо ваш нотаріус залишився працювати на непідконтрольній території, і в нього залишилися всі нотаріальні архіви, звертатися до нього немає сенсу, оскільки його діяльність не визнається державою, а сам він не має доступу до державних реєстрів. У такому випадку потрібно подавати позов до суду про визнання права власності на спадкове майно у зв’язку з неможливістю оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Контакти

  • ldn.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.