bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася презентація проекту «Бюджети Лисичанська та Рубіжного»
28.08.2017

18 серпня 2017 року в Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» (м.Сєвєродонецьк)  за участі місцевих депутатів, журналістів та громадських активістів відбулась прес-конференція, присвячена презентації проекту «Бюджети Лисичанська та Рубіжного: прозорість, підзвітність та громадська участь».

Керівник громадської організації «Луганська обласна організація «Солідарність» Євген Ільченко, та експерт проекту, к.е.н. Павло Федик презентували представникам громадськості та ЗМІ проект, його місію, основні завдання та відповіли на запитання учасників заходу.

За результатами досліджень, проведених у громадах Лисичанська та Рубіжного, бюджетні процеси не задовольняють більшості критеріїв прозорості, а громади міст мають обмежені інструменти впливу в рамках бюджетних процесів. В обох містах відсутній бюджетний регламент як підзаконний нормативно-правовий акт, який дозволив би громадянам мати належний доступ до інформації на всіх стадіях бюджетного процесу та забезпечив би належні умови для проведення консультацій у рамках бюджетного процесу.

На думку керівника проекту Євгена Ільченка «прийняття бюджетних регламентів у Лисичанську та Рубіжному дасть змогу підвищити рівень прозорості та підзвітності міської влади та гарантуватиме належні умови для участі громадян на різних стадіях бюджетного процесу».

Реалізація місцевою владою принципів «прозорість, підзвітність та участь» передбачає зобов’язання місцевої влади узгоджувати з громадськістю час та форми оприлюднення інформації про бюджет, документів, які впливають на його зміст, передбачити можливість громадськості бути присутньою на засіданнях комісій ради без дозволу депутатів, проводити консультації із громадянами на різних стадіях бюджетного процесу, оприлюднювати в повній та доступній для розуміння громадянами формі інформацію на веб-сайті, слідкувати чи використовують цю інформацію громадяни, легалізувати бюджет участі (можливість громадян безпосередньо впливати на долю певної частки бюджетних коштів), оприлюднювати та отримувати зворотний зв’язок від проектів рішень. Все це дає громадянам переконаність, що міська влада робить все можливе для того або найбільш ефективно та економно вирішувати місцеві проблеми коштом міського бюджету.

Бюджетний регламент може стати основою стосунків довіри та демонстрації відкритості місцевих громад. Як переконаний експерт проекту Павла Федик - «без відкритості та прозорості процесів прийняття рішень міською владою у визначенні того на що, скільки і чому має бути спрямовано коштів, годі сподіватись на високий рівень довіри до органів місцевого самоврядування».

В проектах Бюджетних регламентів застосовується авторський підхід зовнішнього експерта проекту Івана Сікори, який вже пройшов успішну апробацію у 17 містах України в т.ч. Сєвєродонецьку.

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що Бюджетний регламент не лише підвищить прозорість та підзвітність процесу прийняття рішень, але й гарантуватиме належні можливості для участі громадян у засіданнях робочих груп, комісії, сесійних засіданнях, консультаціях і т.д. Тому, представники ініціативних груп громадян та просто небайдужі громадяни Лисичанська та Рубіжного вже незабаром зможуть надати пропозиції до змісту проектів бюджетних регламентів, запропонованих в рамках проекту.

Долучитися до проекту можна на сторінці у мережі Facebook: https://fb.me/LRBudgets/

Повна відеоверсія прес-конференції: https://youtu.be/a9u9fgiubnc

 

Контакти

  • https://fb.me/LRBudgets/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.