bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадська організація «ПРАВО» презентувала своє дослідження
17.08.2017

У місті Хмільнику затверджено низку нормативно-правових актів, які регламентують участь громадськості в бюджетному процесі на місцевому рівні (затверджено бюджетний регламент та впроваджено сервіс «Відкритий бюджет»), створено умови для моніторингу видатків міського бюджету, зокрема затверджено Порядок здійснення закупівель, які зобов’язують розпорядників бюджетних коштів використовувати систему Prozorro для підпорогових закупівель тощо.

Але, після проведеного дослідження, участь в якому взяли підприємці міста, представники громадських організацій, органів самоорганізації населення та активні громадяни було виявлено, що понад 90% членів територіальної громади не розуміються на особливостях формування та виконання міського бюджету, не знають про можливості здійснювати контроль за закупівлями, а також не володіють необхідними знаннями та навичками для того, щоб активно та ефективно залучатися до бюджетного процесу на місцевому рівні.

Саме така ситуація спонукала експертів громадської організації «ПРАВО» звернутися до Програма «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», і підтримала проект «Міський бюджет – бачу. Розумію, контролюю».

15 серпня, в конференц-залі Хмільницької міської ради, відбулася презентація цього проекту. На початку заходу керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох поінформував присутніх про проект, його мету та завдання:

– Мета проекту – залучити членів територіальної громади міста Хмільника Вінницької області до процесів моніторингу публічних фінансів та формування місцевого бюджету шляхом проведення інформаційної кампанії, навчання для представників громадськості, а також започаткування механізмів інформування громадськості про закупівлі, що здійснюють за рахунок коштів бюджету, – зазначив пан Віталій.

Також він повідомив, що під час реалізації проекту планується започаткувати суспільний діалог щодо необхідності участі членів громади в бюджетному процесі, залучити до реалізації проекту представників молодіжного середовища, поінформувати членів територіальної громади про можливості участі в бюджетному процесі в місті Хмільнику, підвищити спроможність членів громади щодо участі в бюджетному процесі з використанням інтернет-сервісів.

В рамках реалізації проекту, буде проведено презентаційні заходи, під час яких буде поінформовано членів громади про наявні можливості участі в бюджетному процесі. Також планується проведення навчання щодо використання на практиці таких сервісів, як Prozorro, Е-data тощо.

Також планується запровадити традицію проведення флеш-інтерв’ю з депутатами міської ради, після проведення пленарних засідань сесій міської ради.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Окремо буде приділено увагу прозорості використання бюджетних коштів: буде розроблено механізм, який передбачатиме систематизацію інформації про закупівлі, які відбулися за тиждень, та оприлюднення її, в доступній та зрозумілій формі, на Офіційному сайті міської ради та на інших ресурсах.

Багато заходів проекту стосуватимуться представників молодіжного середовища. Планується проведення конкурсу малюнку на тему «Місцевий бюджет очима дітей», проведення вуличних акцій, започаткування традиції проведення «Дня відкритих дверей».

На завершення заходу присутнім було презентовано настільну гру «Світ громад», яку планується використовувати під час реалізації проекту. Голова Ради Центру аналізу місцевої політики пані Олена Черній розповіла про гру, про задум щодо використання її в роботі з молоддю, а також посадовцями міської ради, підприємцями та депутатами, зазначивши, що гра «Світ громад» допоможе краще розібратися в процесах, які відбуваються в громаді.

Варто зазначити, що партнерами в реалізації проекту виступає Центр аналізу місцевої політики, виконавчий комітет Хмільницької міської ради, а також газета «Життєві обрії».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.