bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«From Е-Estonia to Е-Ukraine» - у Києві обговорили як побудувати цифрове суспільство в Україні
26.07.2017

«Комп’ютер не бере хабарі, не втомлюється, береже нерви та час людей, робить щоденні речі простими, зрозумілими, швидкими, породжує довіру», - головна теза естонського експерта з питань е-демократії Віктора Гузуна.

На дискусії «From Е-Estonia to Е-Ukraine: Як побудувати цифрове суспільство в Україні?», що днями пройшла у Києві, Віктор Гузун ознайомив присутніх з успіхами електронного врядування в Естонії. Запевнив, що у країні можна зробити онлайн усе, окрім трьох речей – одруження, розлучення та продажу будинку. За інформацією спікера, естонці перші у світі по збору податків та лідирують серед країн, де найлегше займатись бізнесом; урядові засідання тривають не більше 30хв, всі рішення та обговорення - онлайн. Вся країна має швидкісне покриття. Естонія лідирує у технологіях кібербезпеки. Невдовзі генеральний директор ЄС з ІТ працюватиме саме в Талліні.

Експерт показав свою ID картку, що водночас є і водійськими правами, і паспортом, страхівкою, дає змогу користуватись громадським транспортом чи ставити дитину на електронну чергу у садочок. Віктор Гузун розповів, що для багатьох естонців таке поняття як «робоче місце» відсутнє, адже офіс там, де є комп’ютер та Інтернет.

Український експерт - голова Центру Розвитку Інновацій НаУКМА, головний експерт Реанімаційного Пакету Реформ Сергій Лобойко розповів про те, що гальмує в Україні розвиток е-демократії, але і про те, у чому Україна має унікальні напрацювання. Напрям IT розробок для е-врядування у нашій країні динамічно розвивається і це відображається у міжнародних рейтингах.

«Кожен з вас може щось змінити у кращу сторону у своїй країні», - запевнив присутніх Віктор Гузун. Він повідомив, що Естонія колись була ще у гіршому становищі, а ніж Україна нині, але змогла досягти того, що стало кращим у світі.  Віктор Гузун розповів, що для Естонії – Україна є стратегічним партнером, а тому естонці вболівають за те, аби й українці рухались вперед. «Можливості є, якщо ви дуже цього хочете», - надихнув присутніх спікер.

Організатори дискусії: Центр Громадянських Ініціатив та Представництво Фонду Фрідріха Науманна в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.