bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський бюджет поширюється об’єднаними громадами Закарпаття
26.07.2017

У Перечинській ОТГ запрацює бюджет участі, який дозволить мешканцям втілювати власні ідеї на благо міста. Виконком міськради вже готується приймати заявки від жителів міста Перечин та сіл Сімер, Сімерки, Ворочево й Зарічево до 10 вересня.

Усе частіше лунає інформація про просування у містах країни демократичного процесу прийняття рішень, в якому кожен мешканець громади вирішує, як витрачати частину муніципального бюджету на втілення ідей. Власні проекти мають безпосередній вплив на якість життя самих мешканців. Цього разу не стали винятком й малі містечка.

Перечин

У закарпатському місті Перечин Положення про громадський бюджет було затверджено ще в минулому році. Однак, впровадити практику залучення мешканців до прийняття рішень не вдалося з двох причин. По-перше, у другій половині 2016 р. тривала робота з об’єднання міста Перечин та довколишніх сіл в єдину громаду.  По-друге, виникли організаційні труднощі. Для перечинців на той момент був відомий досвід тільки Черкас, Полтави та Чернігова, які використовували інформаційно-комунікаційні технології для промоції, обробки даних та підведення підсумків.

Будьмо відвертими, не кожен житель малого міста чи сільської місцевості має доступ до Інтернету або користується технологією BankID для ідентифікації. Тому, виникла потреба переглянути процедури в бік спрощення механізму та легітимізувати громадський бюджет новим складом міської ради.

Найбільше тішить те, що хоча перші вибори до міської ради відбулися 30 квітня, депутати не відклали у довгий ящик це питання. І після консультацій з експертами Інституту «Республіка» 13 липня затвердили нове положення. Виконком міської ради вже готується приймати заявки від жителів міста Перечин та сіл Сімер, Сімерки, Ворочево та Зарічево до 10 вересня.

Перечинська міськрада

У чому ж особливість процедур у Перечинській об’єднаній громаді? Перш за все, слід було врахувати, що ОТГ налічує близько 9 тис. повнолітніх осіб, з яких третина мешканців проживає у чотирьох відносно віддалених селах.

За модель взяли досвід словацьких містечок. На запрошення Національного Демократичного Інституту (NDI) експерти Інституту «Республіка» мали можливість ознайомитись із досвідом діяльності малих муніципалітетів та громадських інституцій Словаччини, зокрема мерій Банської-Бистриці та Зволена.

«Так от, у Перечині 1% від загальних видатків бюджету розвитку громади дають на розсуд людей. Куди люди скажуть, так і буде його витрачено місцевими урядовцями. Автори проектів мають зібрати 25 підписів на підтримку проекту. Надалі, після експертизи виконавчими органами та місячного терміну промоції проектів, буде скликано збори громадян. На цих зборах, автори проектів зможуть публічно презентувати свою ініціативу, агітувати як «за» свій проект так і «проти» інших проектів», - зауважив Микола Яцков, експерт Інституту «Республіка».

Кожен виборець – учасник зборів – матиме три голоси еквівалентні таким балам: +2, +1, -1. Один проект може отримати максимально один голос від одного виборця. Можна скористатись усіма трьома голосами або тільки частиною з них на власний розсуд.

Голосування розпочинається одразу після завершення представлення та обговорення проектів на загальних зборах громадян, й триває протягом однієї години шляхом заповнення бюлетенів. Підсумки голосування мають бути встановленими на місці в присутності громадян. Проекти, які отримають максимальну кількість балів, будуть профінансовані та реалізовані.

Поки що, в міській раді готуються до ухвалення ще кількох документів, якими буде визначено загальний обсяг коштів, виділених на проекти у 2018 році. Також буде визначено пріоритетні напрямки підтримки, граничні розміри одного проекту та затверджено склад номінаційного комітету. Відтак, механізм запрацює на повні груди.

У будь-якому випадку, очевидним є те, що малі об’єднані громади готові включати людей у процес прийняття рішень та потребують підтримки.

Довідка: на сьогодні громадський бюджет реалізується в Ужгороді та готуються до втілення положень у Мукачеві та в Перечинській ОТГ.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.