bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як почати життя спочатку: історія переселенців з Донбасу
20.07.2017

Олена з чоловіком Андрієм через війну були змушені покинути свою домівку. Багато років жінка працювала спеціалістом з маркетингу в одній з аптечних мереж. Андрій керував регіональним відділенням телекомунікацій. Під час розгортання конфлікту сім’я продемонструвала стійку проукраїнську позицію, тому терористи викрали Андрія та ув’язнили його. Тоді ж бандити шантажували Олену, вимагаючи викупу за чоловіка. Випадково Андрієві вдалося втекти, і подружжя відразу ж залишило своє рідне місто без жодних речей і без грошей.

Перебуваючи далеко від дому і друзів, Олена та Андрій не могли швидко знайти роботу без сторонньої допомоги. Роботодавці, до яких вони зверталися, відмовляли їм через вік та статус внутрішньо переміщених осіб. Крім того, психологічний та емоційний стан Олени був надзвичайно складним. Виявилося, що вона не готова до працевлаштування без регулярної психологічної терапії, спрямованої на подолання посттравматичного синдрому. Андрій потребував допомоги в профорієнтації, пошуку роботи та подоланні посттравматичного синдрому через перебування в полоні.

Після участі в семінарах з працевлаштування в профорієнтаційній програмі Livelihood Development Programme, яка реалізовувалась Фондом «Професійний розвиток Харкова», Андрій влаштувався на роботу в службу охорони на меблевій фабриці, де швидко покращив свої професійні навички та через короткий проміжок часу обійняв посаду керівника зміни.

Перш ніж брати участь у семінарах з пошуку роботи Олена відвідала серію індивідуальних консультацій з психологом та зібрання терапевтичної групи для людей, що постраждали від посттравматичного синдрому. Крім того, вона почала розвиватися як волонтер і консультант з міжособистісної довіри та довіри між ВПО та місцевими громадянами. Вона приділяла багато часу самоосвіті в цій галузі, але спочатку не могла користуватися інтернет-ресурсами через відсутність необхідних навичок роботи з ПК. Жінка пройшла навчальний курс і здобула знання, яких їй бракувало.

У результаті наполегливого навчання Андрій та Олена не лише знайшли шляхи для виживання, але й активно допомагають іншим людям, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України. Після закінчення спеціального міжнародного курсу Андрій працює з пораненими солдатами та вдовами, навчаючи їх ефективних методів подолання травм, використовуючи свій особистий досвід військового офіцера. Олена ж є фасилітатором неурядової соціальної служби, що допомагає людям, котрі постраждали від насильства.

«Ми відчуваємо себе потрібними іншим людям, яким необхідна допомога. Програма Livelihood Development навчила нас, як починати все спочатку, у тому числі й наші сімейні стосунки, що опинилися на межі краху після втрати основних життєвих орієнтирів, якими ми керувалися раніше», – відзначає Олена

Матеріал надано ГО «Фонд» «Професійний розвиток Харкова»

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Контакти

  • Фонд «Професійний розвиток Харкова»
  • (057) 766 13 89

Коментарі

Олександр Калачов   2464 дні тому   #  

Доброго вечора! Це добре.. Що такі люди долають свій психологічний барьєр та розповідають. Їм буде краще. Для інших це для прикладу. Нехай вони ще звернуться до ВГР "Сила права". Це важливо. Дякую
Головний офіс

01024, Україна, м. Київ, вул. Банкова, 2

Тел.: +38 (044) 253 32 22; +38 (050) 426 78 52

E-mail: [email protected]

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.