bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Щоб зрозуміти що таке війна, потрібно відкинути етику
05.07.2017

 Місяць тому в Покровську Донецької області міська влада планувала з розмахом відзначити День Європи. Однак трагедія, яка сталася у прифронтовій Авдіївці, змусила відмовитися від цього наміру. У суботу ввечері, 14 травня, містечко-супутник Донецьку знов піддалося обстрілу. Один зі снарядів прилетів в приватний будинок по вулиці Сапронова. Уламки забрали життя трьох людей, ще одного у важкому стані госпіталізували.

Рідний дім став останнім притулком для сім'ї з Авдіївки

Господиня дому та гості сиділи на вулиці в альтанці, відпочивали, спілкувалися. Жінка разом із маленькою донькою і сином вже два роки живуть у Києві. У малої вроджене захворювання серця, Женя потребує постійного догляду лікарів.

Сім'я приїхала на вихідні доглянути за будинком. Покликали в гості друзів. В цей же день з Києва завітав старший син господині – 25-річний Артем. Хлопець заручився і поспішав повідомити радісну новину матері. Зустріч рідних і друзів виявилася останньою.

Увечері, близько 19:30, почався обстріл. Снаряди накрили мирні квартали Авдіївки. Господиня, її син та друзі, виявилися в епіцентрі вибуху. На щастя Женя і дочка однієї з гостей перебували в цей час в будинку, дивилися мультфільми.

Напередодні Дня матері війна залишила двох дітей сиротами

Від страху дівчатка вибігли на вулицю, але перед ними постала жахливіша картина. Тоді малеча побігла за допомогою до сусідів. Люди викликали швидку й поліцію. Три жінки померли відразу, а Артем ще подавав ознаки життя.

Молодика доставили в Дніпропетровську обласну лікарню імені Мечникова. Лікарі зробили все можливе, щоб зберегти йому життя. За словами головного лікаря Миколи Риженко, Артем отримав травму, несумісну з життям. Три проникаючі поранення черепа, кілька десятків уламків, які проломили черепну коробку.

Операція тривала більше шести годин. Лікарі зробили трепанацію черепа. Необхідно було видалити всі уламки від снаряду й, крім них, дрібні осколки кісток. Хлопець перебуває в комі на штучній вентиляції легенів, однак слабка надія, що Артем виживе, є. Йому просто необхідно вижити. Адже, крім старшого брата, у семирічної Жені з рідних залишилися тільки старенькі бабуся з дідусем.

Чи варто викладати в мережу жахи війни?

Через півгодини після трагедії знімки дітей і загиблих батьків на своїй сторінці в Фейсбук опублікувала прес-офіцер Головного Управління Національної поліції в Донецькій області Наталя Шиман. Дії прес-офіцера деякі користувачі піддали критиці. Зокрема, в коментарях вказують на те, що неетично викладати фото дітей. Ще більше обурення викликали фото з місця події: зруйнована альтанка і тіла загиблих.

«Наталія, не здається Вам, що викладати фото тіл загиблих не зовсім гарна ідея з моральної точки зору?!? –  пише прес-офіцер штабу АТО Антон Миронович. – Жоден із журналістів, навіть у погоні за сенсацією, собі такого не дозволяє. А Ви, тим паче, не повинні були б такого робити, як посадова особа правоохоронних органів».

Однак Наталя Шиман іншої думки. У відповідь на цей коментар вона відповіла наступне: «....Ховати цей жах від інших – о це точно неетично, бо і так за межами зони АТО ніхто не розуміє що таке смерть жах та біль. На сході війна і тут гинуть люди...».

Поліція взяла під свою опіку долю дітей-сиріт

Поки лікарі змагаються за життя Артема, його молодша сестра Женя і її подружка Саша потребують допомоги. В одну мить дівчатка залишилися сиротами. Відвідати і підтримати родини загиблих приїхали поліцейські з Покровська на чолі з начальником. Поліцейські привезли подарунки дівчаткам і запропонували свою допомогу. Бабуся Жені буде оформляти опікунство. Правоохоронці допоможуть в отриманні пенсії загиблої матері дівчинки. З сиротами почнуть працювати психологи. В іншій родині ситуація не набагато краща. Чотирирічну Сашу забрала до себе бабуся. Вона стане опікуном дівчинки. Положення ускладнюється тим, що квартира бабусі теж постраждала від обстрілів. Осколками посічені віконні рами, вибите скло. Жінка зверталася за допомогою до міської ради, але її прохання залишилося без відповіді. Начальник Покровської поліції Юрій Гречишкін прямо на місці зв'язався з будівельною бригадою. Фахівці обміряли вікна і пообіцяли встановити їх в найближчий час. Поліцейські мають намір піклуватися про долю дівчаток і надалі. Родичі отримали контактні телефони, на які вони можуть звертатися в разі потреби. Післямова Через трагедію в Авдіївці губернатор Донецької області Павло Жебрівський скасував святкування Дня Європи, яке повинно було масштабно пройти у Покровську. Однак фінал Євробачення скасувати було вже не можна. Президент з дружиною не прийшли на фінал конкурсу через загибель мирних людей.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.