bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ПолтНТУ запроваджує підготовку фахівців з міського планування
30.06.2017

30 червня 2017 року Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підписують договір про співробітництво.

Його мета - розробка та запровадження в Полтавському університеті семестрового навчального курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за фахом «Міське планування» з поглибленим вивченням дисципліни «Інтегрований розвиток міст». Цей курс складатиметься з окремих навчальних модулів та здійснюватиметься відповідно до Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи та високих освітніх стандартів ЄС.

Для ефективного планування розвитку міста та створення належних життєвих умов для його мешканців, потрібен комплексний, інтегрований підхід до планування процесів як будівельного, так і соціального, економічного розвитку тощо. Тому постає питання наявності фахівців з відповідною профільною освітою в галузі міського планування та міждисциплінарними знаннями і професійним досвідом.

До цього часу в Україні здійснювалась переважно професійна підготовка класичних архітекторів та містобудівників, і жоден з українських вищих навчальних закладів не пропонував навчання за фахом «Міське планування» або «Інтегрований розвиток міст». Саме тому підписання цієї угоди є значним внеском у подальший розвиток галузі.

Звідки в ПолтНТУ з’являться викладачі з міського планування? Все дуже просто. Для цього в першу чергу використовуватиметься інструмент міжнародного обміну в рамках існуючого партнерства з Університетом прикладних наук м. Любек, з яким наразі здійснюються спільні наукові дослідження із енергоефективності будівель. Не виключається можливість співпраці з іншими іноземними, зокрема німецькими вищими навчальними закладами та міжнародними донорськими організаціями (наприклад, Бранденбурзьким технічним університетом м. Коттбус, Німецькою службою академічних обмінів (DAAD)  тощо).

В Університеті прикладних наук міста Любек вже існує програма підготовки магістрів за спеціальністю «Містобудування та планування населених пунктів», що відповідає навчальній програмі з інтегрованого розвитку міст. Отже, потрібно спробувати перенести цю наявну програму підготовки в ПолтНТУ. Тому скоро декілька викладачів поїдуть з Полтави до Любека здобувати необхідні знання та кваліфікацію з міського планування, для того щоб потім застосувати їх для розробки нових відповідних навчальних планів та викладання фахових дисциплін у ПолтНТУ. Після цього буде організований інтегрований обмін студентами між партнерськими вищими навчальними закладами; тобто у майбутньому студентам надаватиметься вибір щодо проходження відповідних модулів або в рідному університеті, або в університеті-партнері.

Співробітництво з GIZ здійснюватиметься у тристоронньому форматі, а саме, між Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Полтавським національним технічним університетом ім. Юрія Кондратюка та Чернівецьким національним університетом ім. Юрія Федьковича.

Аналогічний договір про співпрацю між GIZ та Чернівецьким національним університетом був підписаний 25 травня цього року. І вже наступного тижня, а саме 5 липня в Чернівцях викладачі ПолтНУ візьмуть участь у координаційній зустрічі з представниками ЧНУ та GIZ для обговорення конкретного змісту навчальних модулів та концепції подальшої співпраці.

Розробка та запровадження навчального курсу за фахом «Міське планування» здійснюється у рамках проект «Інтегрований розвиток міст в Україні».

З подальшими питаннями щодо проекту, будь-ласка, звертайтеся: [email protected]

Довідка: Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні» виконується німецькою урядовою компанією DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH. Окрім Полтави в ньому беруть участь Житомир, Вінниця та Чернівці. Уряд Німеччини фінансує проект у розмірі 4 млн євро, Уряд Швейцарії надає 1,85 млн євро.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, децентралізація, енергетика та сталий економічний розвиток. Окрім цього, співпраця з Німеччиною охоплює, зокрема, підтримку подолання кризових ситуацій на Сході України, а також співробітництво у сфері запобігання ВІЛ/СНІД.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.