bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центр «Логос» роз’яснює ідеї сталого розвитку у громадах
26.05.2017

У громадах, які розташовані у Львівській та Донецькій областях центром «Логос» проведено «презентації сталого розвитку і громадської активності».

Зокрема, заходи відбулися у Перемишлянському районі Львівщини та у Лиманській громаді Донеччини, яка є однією  з найбільших об’єднаних громад  в Україні.

На думку експерта Інформаційно-аналітичного центру «Логос» Олега Яценка молодь має відчути залученість до розвитку своєї  громади, її перспективність і  тоді захоче там працювати після коледжу чи університету, а не виїздити до великих міст, штовхаючи рідну громаду до кадрового голоду, або навіть занепаду.   Головне, що прищеплюють лектори на інтерактивних презентаціях - розуміння базового принципу сталого розвитку, що економічний успіх сьогодні не має шкодити наступним поколінням. Отже той розвиток, що є сталим, обов’язково дбає за стан довкілля, відновлення ресурсів.

Лектори центру «Логос» розповідають, що у Європі 70% скла, 80% пластику переробляється, а не захоронюється на сміттєзвалищах. Організатори презентацій наголошують, що кожна людина продукує приблизно 2 кг сміття на день і якщо органічне сміття не повертати в землю, а змішувати з іншим перед відправкою на сміттєзвалище,  не сортувати і не переробляти пластик і скло, то екологічні проблеми кожної громади лише зростатимуть  разом із збільшенням площ сміттєзвалищ.

Також на лекції йдеться про енергоефективність. Окремою темою на презентаціях є необхідність та шляхи адаптації до зміни клімату. Лектор центру «Логос» Олександр Щичко розповідає: «ідея сталого розвитку спонукає нас адаптуватися до зміни клімату через, наприклад, посадку на вулицях і у дворах шкіл чи будинків тих дерев, які краще затіняють, забезпечують прохолоду влітку, адже останніми роками спека влітку тримається в Україні вже не по кілька днів, а по кілька тижнів».

Молоді завжди важливо бачити особисті успішні приклади громадської участі у розвитку громад, у громадській активності. Саме тому лекторами для роботи з молодіжною аудиторією стали ті, хто сам залучився до громадської діяльності на схожих заходах.Так, Олександр Щичко - студент з Краматорська, залучився до громадської діяльності тоді, коли на початку цього навчального року експерти центру «Логос» роз’яснювали децентралізацію в його університеті. Відтак, він пройшов навчання на тернінгу, який проводили ідеологи реформи місцевого самоврядування з Інституту громадянського суспільства (Анатолій Ткачук та інші) і  вже як лектор провів для молоді презентації з тематики розвитку громад у 6 областях України.

 Як видно з телесюжету регіонального телеканалу Донеччини «презентації сталого розвитку і громадської активності» також мотивують молодь до громадської діяльності. Так, після заходу центру «Логос» учениця 10 класу Лиманської гімназії Анастасія Петрик заявила журналістам, що має намір провести екологічну акцію у своїй громаді.

Загалом за період останнього року центром «Логос» організовано виступи у десятках сіл, селищ, невеликих міст у 6 областях України, охоплено понад 5 000 осіб з числа молоді, педагогів, депутатів місцевих рад, сільських голів тощо. Більшість таких заходів відбулася в рамках проекту «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.