bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадянське суспільство України та ЄС спонукає Уряд до проведення євроінтеграційних реформ
26.05.2017

Громадянське суспільство України та ЄС закликало Уряд України продовжити євроінтеграційні реформи та сформулювало конкретні рекомендації для більш ефективного виконання Угоди у сфері охорони довкілля, ПВЗВТ та дотримання свободи ЗМІ.

18 травня 2017 року в Брюсселі відбулася чергова зустріч представників громадянського суспільства України та ЄС для оцінки прогресу євроінтеграційних реформ в Україні та детального аналізу ситуації в окремих пріоритетних сферах.

Це вже 4-те засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (ПГС), до якої входять члени Української сторони ПГС та представники Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК). Окрім учасників від громадянського суспільства до обговорення долучилися представники Європейської комісії та дипломати Представництва України при ЄС, які безпосередньо задіяні у виконанні Угоди про асоціацію.

Учасники засідання розглянули та затвердили тематичні доповіді українських та європейських експертів щодо екологічних аспектів Угоди про асоціацію та ситуації з дотриманням свободи ЗМІ, а також доповідь європейської сторони про результати першого року дії зони вільної торгівлі.

На думку Платформи, у виконанні екологічної частини Угоди досягнутий певний прогрес, водночас наскрізний характер екологічної проблематики вимагає відповідного відображення у стратегічних документах Уряду та Парламенту України, невідкладного запровадження систем оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки, оновлення Стратегії національної екологічної політики. У свою чергу інституції ЄС мають розглянути застосування більш широкого інструментарію для допомоги екологічним реформам в Україні.

В рамках обговорення результатів першого року дії зони вільної торгівлі громадські експерти дійшли висновку, що попри певне зростання товарообігу між Україною та ЄС у 2016 році потенціал ЗВТ ще далеко не розкритий та потребує системних зусиль української влади з гармонізації законодавства у сфері конкуренції, санітарних та фітосанітарних заходів, розвитку системи технічного регулювання, сприяння малому та середньому бізнесу в Україні, а також підтримки експорту. Критично важливою залишається проблематика сталого розвитку торгівельних відносин між Україною та ЄС, зокрема екологічних аспектів та дотримання стандартів праці в Україні.

Розглядаючи питання свободи ЗМІ члени Платформи підкреслили необхідність здійснити повноцінний запуск суспільного мовлення та забезпечити його належнефінансування державою, законодавчо обмежити можливості впливу державних органів на діяльність ЗМІ, а також продовжити реформу роздержавлення ЗМІ. Занепокоєння викликає безкарність за злочини, вчинені проти журналістів та недостатня увага до них з боку громадськості. Як позитив відзначено запровадження Україною механізму прозорості власності для теле- і радіокомпаній з вимогою розкривати детальну інформацію про особу власників.

Представники громадянського суспільства України та ЄС також закликали Уряд України до продовження реформ у сфері децентралізації, енергоефективності, громадського здоров’я, а також судової реформи та боротьби з корупцією.

Учасники також не могли оминути тему безвізу та внеску громадянського суспільства у його здобуття, адже напередодні засідання Платформи у Страрбузі відбулося підписання законодавчого акта щодо запровадження безвізового режиму для громадян України.

 Докладні рекомендації виконавчим структурам України та ЄС викладені у спільній декларації 4-го засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та тематичних доповідях - http://eu-ua-csp.org.ua/csp-docs/51-4th-CSP-meeting-materials/.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.