bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти закликають зберегти ландшафт у місцевості «Пирогово»
19.05.2017

16 травня 2017 р. у Національній спілці журналістів України відбулася прес-конференція щодо захисту ландшафту Національного музею «Пирогово» і охоронної зони НПП «Голосіївський» від забудови.

Захід відбувся у рамках проекту «Захист і розвиток зелених зон у міських громадах України», який реалізовує ВМГО “Студентське братство” за фінансової підтримки Європейського Союзу, Австрійської агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста, проект відбувається у співпраці з Національним екологічним центром України у рамках програми Climate Forum East II, яка, зокрема, включає сприяння адаптації громад до глобальної зміни клімату через розвиток зелених насаджень.

Ведуча заходу – Уляна Ковальчук (заступник голови ВМГО «Студентське братство») заявила: «Територія, яку намагаються забудувати – це екологічний  коридор,  по якому тварини із Голосіївського лісу мігрують в інші придатні природні території. В разі знищення цього екологічного коридору Голосіївський ліс як складова НПП «Голосіївський» відрізається від інших екосистем і потрапляє в оточення сучасних міських забудов.»  Активістка розповіла: «ми починаємо збір підписів під зверненням до Президента України щодо наприпустимості забудови зон охорони Національного музею архітектури та побуту в Пирогові і буферних зон Національного природного парку «Голосіївський». Уляна сказала: проект рішення про виділення землі винесено на найближчу сесію Київради і додала«хочу наголосити, що забудова у місцевості Пирогово (вул.Заболотного, 29) може стати небезпечним прецедентом для подальшого знищення інших зелених зон, які є буферами Національного парку «Голосіївський».

 Уляна Ковальчук процитувала висновок експертного дослідження зон охорони Національного Музею в Пирогові  від 2 березня 2010 року, що на довколишніх зонах музею заборонено діяльність, що може вплинути на довкілля, яке оточує музей, адже воно «має виключне значення для розкриття змісту представленої в експозиції музею етнокультурної спадщини Українського народу».

Заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк наголосив, що територію, яку сьогодні намагаються забудувати, планувалося включити до нацпарку «Голосіївський» під час другої черги розширення.  

Голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Марина Бур’янова оприлюднила звернення Товариства щодо необхідності збереження ландшафту музею в Пирогові.

Інший учасник прес-конференції голова ГО «Екозагін Михайло Погребиський заявив: “Зона майбутньої забудови - навіть в офіційному документі – в детальному плані території – ця зона позначається як охоронна зона пам’яток. Тим не менше - парадокс - в цьому ж документі ми бачимо цілий комплекс багатоповерхівок, які тут буде збудовано”. 


Костянтин Піонтковський – представник ЕкоМайдану повідомив про готовність активістів АвтоМайдану захищати від забудови 10 га в місцевості Пирогово.

Олена Сердюк, виконавчий директор Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), наголосила, що довкілля музею багате на пам’ятки археології доби палеоліту, трипільської, зарубинецької та давньоруської доби і зберігає виразний історичний ландшафт, який необхідно зберегти.

Контакти

  • https://www.facebook.com/vmgosb/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.