bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Донбасі започатковано 3 нові громадські простори
27.04.2017

Три громадські простори розпочинають свою роботу цього місяця у Донецькій і Луганській областях в рамках виконання проекту «Я можу» Програми прямої допомоги Посольства Австралії в Україні. Такі хаби покликані активізувати місцеві громади, створити додаткові можливості для молоді і дітей, сприяти інтеграції внутрішньо переміщених осіб шляхом проведення навчальних заходів, публічних і розважальних подій, культурних ініціатив, професійних тренінгів.

 

Виконання проекту здійснюється Форумом недержавних організацій в Україні. У кожному з трьох міст за створення і розвиток хабів відповідальні місцеві громадські організації: в Сєвєродонецьку (Луганська область) – БО "БФ "Восток СОС", у Лимані (Донецька область) – ГО "Альтанка", в Старобільську (Луганська область) – ГО "Центр спільного розвитку "Дієва громада". Кожен з громадських просторів має своєю історію створення, аудиторію, специфіку роботи і амбіції, але всі вони об’єднані єдиною метою під девізом «Я можу»: змінювати своє місто, діяти на користь місцевій громаді, об’єднуватись задля подолання актуальних соціальних викликів.  

Декілька сотень людей вже беруть участь у діяльності хабів, долучившись до ініційованих фестивалів, уроків англійської мови, екологічних акцій, сімейних клубів, майстер-класів, зустрічей з лідерами думок, фотокурсів, творчих занять, навчальних заходів, флешмобів, кіноклубів, надання психосоціальної допомоги, обмінів досвідом з іншими ініціативами, репетицій музичного гурту та багато іншого.  

Посольство Австралії підтримало започаткування 3 хабів на Донбасі надаючи фінансову підтримку через Програму прямої допомоги (Direct Aid Program – DAP).  DAP є програмою малих грантів, що фінансується з бюджету допомоги Австралії і охоплює цілу низку галузей, таких як освіта, охорона здоров'я, водопостачання і санітарія, охорона навколишнього середовища, розширення прав і можливостей жінок і гендерної рівності, підтримка людей з обмеженими можливостями,  продовольча безпека і права людини.  Проекти DAP залучають широке коло партнерів і активістів: у 2016-2017 роках Посольство Австралії підтримує 6 проектів DAP у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Київській та Івано-Франківській областях.

Ініціаторами започаткування хабів на Донбасі передбачається, що такі простори створять більшу кількість громадських активістів та нададуть їм ширші можливості для реалізації своїх задумів. На даний час у Донецькій і Луганській областях налічується більше 200 активних громадських організацій та ініціатив. Форум НДО в Україні завдяки фінансовій підтримці Британського Посольства та з ініціативи ГО “Донбас СОС” нещодавно підтримав відкриття у Краматорську ще одного хабу – саме для розвитку громадського активізму. Новостворений громадський простір діє як місце для зустрічей, навчань, консультування і консалтингу, а в подальшому надаватиме можливості інституційного розвитку та сприятиме активній взаємодії громадських організацій як між собою, так і з владою, міжнародними донорами, місцевими громадами, бізнесом, ЗМІ, громадськістю. 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

  • www.ngoforum.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.