bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Ізюмі відбувся тренінг з громадянської журналістики
24.04.2017

Тренінг для журналістів регіональних ЗМІ, блогерів, фрілансерів та громадських активістів, що відбувся 22 квітня у стінах ізюмського районного Будинку культури.

Сьогодні, в новітньому інформаційному суспільстві, інформація, її якість, актуальність, форма і метод подачі все частіше стає головною запорукою успіху. Традиційні засоби масової інформації – телеканали, радіо, друковані ЗМІ – стрімко відступають на другий план. Ще вчора найактуальніше – сайти, блоги, форуми – на наших очах (і нашими ж руками) стрімко витісняються соціальними мережами. Практично кожен з їх користувачів в сучасному світі – це журналіст. Тому громадянська журналістика, якою займається левова частина дописувачів соцмереж, її якості, неупередженості, стає важливим, а іноді і вирішальним чинником суспільного поступу.

Саме цим питанням був присвячений тренінг для журналістів регіональних ЗМІ, блогерів, фрілансерів та громадських активістів, що відбувся 22 квітня у стінах ізюмського районного Будинку культури за підтримки ГО «Громадська ініціатива «Ізюмський шлях» та відділу культури Ізюмської РДА (Харківська область).

Тренером був Юрій Чумак, експерт Чугуївської правозахисної групи з питань доступу до інформації, член правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, колишній регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини по Харківській області.

Розглянуто було кілька блоків питань. Спершу проговорили, як збирати і поширювати інформацію, зокрема про те, що то за «звірина» – інформація, і як її «вполювати», про те, хто має право і на яку інформацію, про інформаційні запити і відповідальність за їх ненадання. Далі – зупинились на комунікації та її принципах, складниках, про те, що варто висвітлювати в ЗМІ, а що краще і не «постити». Потому – про переваги, недоліки і маленькі секрети комунікації з традиційними ЗМІ, про інтерв’ю, інформаційний привід тощо. Познайомились і з 10 правилами правильного тексту (які автор цих рядків і сам постійно порушував – бо не знав).

Питань було настільки багато, що час сплив непомітно. Тому виклад тез про прес-реліз, проведення брифінгу і прес-конференції, про «мову ворожнечі» у ЗМІ був трохи скорочений. Але головне – ми багато чому навчились, і Ізюм тепер став новою активною громадою на мапі громадянської журналістики України.

Учасники представляли практично весь спектр нашої громадської журналістики: від представників газети, телебачення, прес-служб до блогерів, краєзнавців, громадських активістів, редакторів шкільних газет, підприємців, просто дописувачів в Інтернеті. Всі вони отримали не просто якісний захід з інформаційним наповненням, а реально новий досвід, навички і побачили можливості, якими можна справді незалежно і в інтересах ізюмської громади розвивати наше інформаційне поле.

Ще раз висловлюємо подяку Чугуївській правозахисній групі та маємо надію на подальшу взаємну співпрацю. Більше заходів, хороших і різних!

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.