bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Сєвєродонецьку обговорили проблеми та перспективи розвитку шахтарських міст і селищ
21.04.2017

19 квітня 2017 р. в Кризовому медіа-центрі м. Сєвєродонецьк відбулася презентація видання «Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі: погляд крізь призму прав людини».

Під час презентації спікери – автори та авторки звіту обговорили з присутніми зв’язок між неефективними реформами вугільної галузі і війною на Донбасі та запропонували можливі варіанти виходу із вирішення поточних проблем. Окремим питанням обговорення стала блокада Донбасу.

«Однією з причин війни стало те, що сусідня країна використала обурення жителів Донбасу проти України як держави. Натомість цей гнів мав бути спрямований проти соціальної і правової несправедливості, зумовленої неефективними реформами і корупцією у вугільній галузі. Але зараз ми маємо війну, яка зробила життя шахтарів Донбасу ще складнішим. Шляхи виходу із кризової ситуації, припинення корупції і згубного інформаційного впливу Російської Федерації, описані у звіті»

– сказав Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

На думку одного з авторів звіту, експерта з кліматичної та енергетичної політики Національного екологічного центру України Олега Савицького, проблема екологічного забруднення є не менш важливо, аніж неефективне реформування.

«Безконтрольне закриття шахт спричинить підтоплення найближчих територій, а відтак – серйозні забруднення ґрунтів. Це унеможливить сільськогосподарську діяльність на значних земельних масивах»

– зауважив Олег Савицький.

За словами дослідника, громадськості варто долучатися до контролю над інженерно-технічними роботами під час закриття шахт та вимагати від держави компенсацій збитків, спричинених неконтрольованим закриттям шахт.

Спікери та учасники заходу також порівняли становище вугільної галузі на тимчасово окупованих та підконтрольних уряду територіях. Дослідники наголосили на тому, що у шахтарів, які працюють на тимчасово окупованій території, фактично немає можливості захистити свої трудові права. Вони не отримують своєї зарплатні по кілька місяців, працюючи без дотримання елементарних вимог до безпеки праці. Це спричинює високий травматизм у гірничій галузі (близько 500 випадків за 2016 рік). При цьому становище жінок у шахтарських містах ще більше ускладнюється, адже можливості їхнього працевлаштування залишаються обмеженими.

Попри це, шахтарські міста і селища можуть стати розвиненими індустріальними центрами та навіть туристичними атракціями. Автори наголосили, що такі приклади непоодинокі у зарубіжній практиці. За словами дослідниці Східноукраїнського центру громадських ініціатив Анастасії Некрасової, у переліку об’єктів культурної спадщини ЮНЕСКО є шахта «Цольферайн», що у м. Рур, Німеччина. Але разом із подібними прогресивними реформами держава має продумати ефективну програму перекваліфікації гірників.

«На захід прийшли журналісти регіональних ЗМІ, громадські активість Сєвєродонецька та Лисичанська, представниця обладміністрації, яка займається питаннями вугільної галузі. Найбільш дискусійною темою була практична можливість закриття шахт та впровадження механізмів компенсації. Адже перехід на альтернативну енергетику не може бути простим. Крім того, присутні згадали про негативний досвід залучення вивільнених шахтарів до швейного виробництва. Оскільки гірники не були підготовані до такої зміни, то вважали ганебною пропозицію перейти у легку промисловість»

– прокоментувала представниця громадського руху «Очищення» Олена Ніжельська.

Вона також додала, що учасники заходу погодилися на важливості участі громади у порушенні цієї теми.

«Крім того, активісти зауважили, що якщо залишити проблему напризволяще то наслідки будуть катастрофічними»

 додала Олена Ніжельська.

Звіт підготовано ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» у співпраці з іншими організаціями-членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Підготовку та презентацію звіту проведено за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

 

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.