bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Алгоритм дій для призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям
18.04.2017

У зв’язку з актуальністю питання про алгоритм дій для призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, громадська приймальня УГСПЛ у Сумах пропонує ознайомитись з рекомендаційною пам’яткою на цю тему.

Відповідно до ПКМУ від 22.02.2006 р. «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» №189, зазначаємо наступне:

Коли призначається даний вид тимчасової допомоги?

- якщо рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується ШІСТЬ або більше місяців у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

- стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

- якщо місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Який розмір тимчасової допомоги?

Даний вид допомоги надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. (Прожитковий мінімум на дитину див. у додатках до статі).

У тому разі, якщо розмір аліментів, визначений судом, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину, що передбачений частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України, то тимчасова допомога призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

Кому призначається даний вид тимчасової допомоги?

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років.

Не можуть отримати її діти, що перебувають під опікою чи піклуванням або на повному державному утриманні.

У разі, якщо дитина, яка перебуває у відповідній установі на повному державному утриманні, але під час літніх канікул знаходиться вдома, то зазначена допомога може призначатися за повні місяці такого перебування. У цьому разі потрібно буде надати довідку установи, що дитина в цей час не перебувала на повному державному утриманні.

Хто призначає та виплачує тимчасову допомогу?

Цей вид державної допомоги призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад.

На який час призначається тимчасова допомога?

Даний вид допомоги призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами. У разі коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє про те, які документи повинні бути подані протягом місяця.

Які документи потрібні для оформлення даного виду тимчасової допомоги?

- заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються інші документи:

- рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом ШЕСТИ місяців, що передують місяцю звернення;

- довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

- повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

- довідка про розмір аліментів (якщо неможливо отримати довідку про наявність і розмір аліментів від органів державної виконавчої служби, розташованих на тимчасово окупованій території України та в районі проведення антитерористичної операції, тимчасова допомога призначається на підставі письмової заяви одного з батьків про одержання (неодержання) аліментів).

Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається органом соціального захисту населення протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

Коли припиняється виплата тимчасової допомоги?

- якщо встановлено місця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду;

-  якщо виявленні обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;

-  коли дитині виповняється 18 років;

- коли виконані в повному обсязі зобов’язання одного з батьків щодо сплати аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон;

- якщо дитина влаштована до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;

- у разі скасування або визнання усиновлення недійсним;

- у разі усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);

- після  відмови від стягнення аліментів;

- якщо добровільно виконується рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти;

- при скасуванні в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;

-  смерті дитини, якій була призначена тимчасова допомога;

- смерті одного з батьків, зобов’язаного сплачувати аліменти, або визнання його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим;

- позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;

- відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;

- встановлення над дитиною опіки чи піклування.

Увага! Про виникнення зазначених у цьому пункті обставин одержувач зобов’язаний повідомити у десятиденний строк орган соціального захисту населення.

Зверніть увагу, що у разі, коли виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.