bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Європарламент схвалив безвізовий режим з Україною
07.04.2017

Після того, як у четвер, 6 квітня, Європейський Парламент схвалив неформальну угоду з Радою ЄС, громадяни України будуть позбавлені візових вимог для здійснення короткострокових подорожей до Євросоюзу.

Згідно з новими правилами, українці-власники біометричного паспорту матимуть змогу подорожувати до ЄС без віз на 90 днів у будь-який 180-денний період. Вони зможуть це робити у туристичних або службово-ділових цілях, аби відвідати родичів чи друзів; однак українські громадяни не матимуть права на працевлаштування у Євросоюзі. Ця норма поширюється на усі країни-члени ЄС, а також на Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. Не стосується вона лише  Ірландії та Об’єднаного Королівства.

«Україна виконала усі критерії [плану дій з візової лібералізації]. У такий спосіб потрібно зняти візові зобов’язання [з українців]», – відзначила доповідачка з українського питання Марія Ґабріел (представниця Європейської народної партії; Болгарія).

Вона переконана: безвізовий режим стане «ще одним переконливим посланням, що Україна є ключовим партнером для Європейського Союзу та Східного партнерства».
Нове законодавство підтримав 521 депутат Європарламенту, 75 парламентарів проголосували проти нього, 36 – утрималися. Його також має ще формально схвалити Рада міністрів ЄС. Ймовірно, нова норма набуде чинності у червні, з плином 20-и днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Безвізовий режим був однією з ключових тем ЗМІ України за останні два роки. В той же час дані досліджень та медіа моніторингу свідчать про відсутність системного роз’яснення питань прав та обов'язків, пов`язаних із впровадженням безвізового режиму. Лише 5% повідомлень у пресі на цю тему містили аналітику, решта – короткі звіти про процес отримання безвізу. 

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, проведеними Київським міжнародним інститутом соціології, лише 25% опитаних змогли правильно відповісти на питання, скільки часу можна буде перебувати на території ЄС за умов безвізового режиму. В той же час 20% респондентів вважають, що безвізовий режим дозволить залишатись в ЄС довше 90 днів в будь-який 180-денний період. Також в українців немає достатніх знань про переваги біометричного паспорта. Лише 33% респондентів назвали наявність біометричного паспорта однією з необхідних умов для перетину Шенгенського кордону без візи. 

Моніторинг ЗМІ показує, що в медіа небагато інформації щодо механізму безвізового режиму, його переваг, можливостей та впливу на життя українців. Крім того, принцип дії безвізу та правила перетину кордону оповиті міфами.

Контакти

  • Представництво Європейського Союзу в Україні
  • +38 044 39 08 010

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.