bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Новоукраїнці освітяни і молодь залучилися до розумного зростання громади
05.04.2017

Центр «Логос» провів у Новоукраїнській об’єднаній громаді серію лекцій про розумне зростання громад і громадську активність.

Мешканці розташованої на Кіровоградщині Новоукраїнки – освітяни та молодь – дізналися що таке розумне зростання і як кожен охочий може залучитися до його впровадження у громаді.

За словами експерта центру «Логос» Олега Яценка, розумне зростання напряму пов’язане зі сталим розвитком, тобто розвитком, який включає досягнення не лише економічних, але й соціальних та екологічних пріоритетів. Отже ідея  розумного зростання за словами експерта протилежна екстенсивному зростанню, яке руйнує довкілля. 

Освітяни та старшокласники Новоукраїнки дізналися на лекції центру «Логос» про те, що таке розумне зростання і як забезпечувати його у об’єднаній громаді. А для цього потрібно, щоб територіальні громади активізували усі свої інтелектуальні та громадські ресурси, знайшли власні економічні ніші, заохотили свідоме ставлення населення до довкілля, поширили такі відновні джерела енергії як, зокрема, енергетична верба, впровадили роздільне збирання, сортування сміття та його переробку (рециклінг) аби не засмічувати територію сміттєзвалищами.

Одним з прикладів розумного зростання громади є запуск прибуткової сміттєсортувальної лінії. Такі лінії вже починають створюватися в ОТГ, зокрема, за підтримки місцевого бізнесу або Державного фонду регіонального розвитку.  

Центр «Логос», який співпрацює з Держагенством з енергоефективності України, продемонстрував на презентаціях у Новоукраїнській громаді відео про приклади енергоефективності, зокрема, про висадку енергетичної верби. Її можна вирощувати на непридатних для сільського господарства ґрунтах як для промислового виробництва біопалива, так і для опалення приватних будинків.

Учасниками однієї з презентацій стали старшокласники Новоукраїнської гімназії, які відразу після отриманого натхнення вирішили створити власний осередок громадської активності. В той же день школярі самоорганізувалися на прибирання у міському парку імені Т.Шевченка, де зібрали 8 мішків із сміттям. Свідомі гімназисти за підтримки центру «Логос» запланували подальшу громадську участь у забезпеченні розумного зростання своєї громади та отримали для цього сприяння освітян.

На переконання центру «Логос» саме заклади освіти, де найбільша концентрація людей з вищою освітою, мають стати  найоптимальнішими майданчиками для суспільної дискусії та суспільної підтримки розумного зростання кожної громади. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.