bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Харкові відбувся Всеукраїнський форум «Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО»
27.03.2017

23 березня 2017 р. у  Харкові відбувся  IV  Всеукраінський форум  «Захоплені життям. Історії успіху ветеранів АТО». Це вже четвертий  такий захід, на якому збираються учасники бойових дій та діляться своїми успіхами, досвідом та проблемами.

Організатором заходу  виступила ГО «Центр зайнятості вільних людей». Форум проводиться в рамках проекту «Воїну - гідна праця» за фінансової підтримки USAID.

Під час заходу працювало дві зони –виступів та  консультацій. На сцені хлопці, що служили у АТО, ділились своїми спогадами про війну та розповідали про повернення до  мирного  життя. У зоні консультацій учасники  могли поспілкуватись з військовим психологом, лікарем- реабілітологом, отримати консультацію юриста Головного управління Держгеокадастру у Харківській області щодо земельних питань, дізнатись про актуальні можливості навчання та працевлаштування  ветеранів АТО та ВПО від Центру гендерної культури, який є партнером програм USAID.

Форум складався з трьох частин. У першому блоці «Реалізація соціальних проектів як крок до розвитку нової країни» учасники розповіли про труднощі соціально-психологічної адаптації після війни, про проблеми алкоголізму та агресії. Саме це стало причиною активної громадської діяльності та залучення до суспільних проблем для Миколи Сапелкіна, керівника юридичного відділу ГО «Спілки ветеранів АТО» та депутата селищної ради Харківської області.

«Якщо відчуваєте складнощі, небажання жити, агресію та потяг до алкоголю – йдіть до людей, робіть добрі справи», - радить Олег Оберніхін, керівник Центру Розвитку для ветеранів АТО, волонтерів та родин м.Харкова, який проводить тренінги з реабілітації для ветеранів та допомагає дитям-сиротам.

У рамках другого блоку «Вони ризикнули та виграли» учасники розповідали про успішний досвід відкриття власної справи.

Олександр Чумак, президент «Асоціації приватних підприємців» м. Харків, поділився успішним досвідом створення Центру підтримки підприємницьких ініціатив «Новий відлік».  Цей центр у 2014-2015 р. дав успішний старт не одному приватному бізнесу. За його підтримки ВПО та учасники АТО мали можливість пройти навчання базовим бізнес-навичкам, написати та захистити бізнес-плани, отримати фінансування від донорів. Зараз «Новий відлік» планує запускати третю хвилю навчання та бізнес-проектування, але безповоротних коштів на бізнес, як це було у 2014-2015 рр. вже не передбачається,  зауважив пане Чумак.

Олег Качкалда розповів про участь у проекті  Центру «Новий відлік», завдяки якому він пройшов навчання та отримав кошти на придбання фрезерного обладнання для виробництва манікюрного інструменту. Другим кроком було відкриття крамниці матеріалів для дизайну та нарощування нігтів, зараз успішно працює вже третій бізнес Олега – магазин електричного обладнання. «Нічого не бійтесь», - радить Олег,- «страшніше ніж я пережив на війні, не може буди нічого. Отже,  мені тепер не страшно відкривати власну справу та розвивати нові незнайомі напрямки».

Андрій Сарвіра розповів про досвід відкриття власної справи у м.  Дніпропетровськ  – піцерії «Pizza Veterano». Це вже другий заклад (перший -  у  м.Киів),   де учасники АТО можуть зустрічатись та підтримувати один одного. Більшість персоналу «Pizza Veterano» у м. Дніпропетровськ також колишні АТОшники.

Владислав Кураленко з м.Дніпропетровьск поділився труднощами працевлаштування після вимушеної перерви під час служби. Вони з дружиною започаткували  сімейну майстерню «Вишивка  для доброї справи», аутентичні вироби якої продаються зараз по всьому світу. «Ніколи, ніколи не здавайтесь», - говорять Владислав з дружиною, що приїхала на форум разом з ним.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.