bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як програмно-цільовий метод допоможе зробити ефективними фінанси в територіальних громадах
23.03.2017

Експерт ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна розповіла присутнім про  програмно-цільовий метод бюджетного планування, особливості та основні складові цієї методики.

Саме це стало темою чергового навчання  керівників фінансових відділів більшості новостворених об’єднаних територіальних громад , що нещодавно  відбулось в  Офісу розвитку Миколаївщини.

Тренер -  фінансовий експерт ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тетяна Золотухіна розповіла присутнім про  програмно-цільовий метод бюджетного планування, особливості та основні складові цієї методики.

Для розуміння теми учасники семінару розглядали конкретні приклади, закріплювали матеріал під час практичної частини та під час обговорення в кінці зустрічі.

«Ми намагаємося змінити логіку розпорядження фінансами. У нас люди спочатку виділять кошти для певного проекту, умовно ремонту доріг, а потім, відштовхуючись від суми, намагаються реалізовувати задумане. А потрібно, щоб наріжним каменем стала саме мета, яку треба досягти. Тобто, спочатку формулюємо мету – що саме ми хочемо отримати в кінцевому підсумку – та алгоритм її реалізації. І лише потім після підрахунків мають виділятися кошти», – зазначила Тетяна Золотухіна.

 «Ефективне використання бюджетних коштів – є важливою проблемою, особливо в умовах обмеженості бюджетних ресурсів. У цих умовах першочерговим завданням стає визначення пріоритетів при розподілі бюджетних ресурсів, виявленням джерел фінансування витрат та контроль за цільовим й ефективним використанням коштів. Досягнення цих завдань можливо при застосуванні програмно-цільового методу формування бюджету, тому саме ця тема була обрана сьогодні для навчального семінару».

Представник Офісу розвитку Миколаївщини  Антоніна Бузіло відзначила, що проведення таких семінарів для апарату керівництва ОТГ необхідне, тому що ці адміністративні одиниці сформувалися нещодавно, і для того, щоб забезпечити функціонування бюджетної системи громад, фінансами мають розпоряджатися кваліфіковані фахівці.

«Об’єднані територіальні громади сформувалися зовсім недавно. За умовами реформи децентралізації ОТГ будуть розпоряджатися самі: скільки, куди і на що витрачати, відповідно до специфіки тієї чи іншої громади.

Тому за фінанси мають відповідати кваліфіковані та підготовлені фахівці, які знають, як домогтися ефективного використання бюджетних коштів, щоб від цього виграла вся громада, кожний її мешканець.

Саме для цього і потрібні такі навчальні тренінги. Саме тому ми разом ГО Фонд розвитку м. Миколаєва» плануємо не зупинятися і провести ще серію семінарів, присвячених різним аспектам управління новоствореними адміністративними одиницями», зокрема дієвим механізм  місцевої демократії і самоорганізації – зауважила Антоніна Бузіло .

Навчання відбувається в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» .

Навчання є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом  при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Контакти

  • http://frgn.mk.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.