bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася конференція з енергоефективності громад
23.03.2017

21-22 березня 2017 року відбулася міжнародна конференція на тему «Зміни відбулися: підвищення стандартів за допомогою енергоефективності у соціальній інфраструктурі».

Дніпро, 21 березня 2017 року – Покращення стандартів життя шляхом підвищення енергоефективності у соціальній інфраструктурі стало лейтмотивом міжнародної конференції на тему «Зміни відбулися: підвищення стандартів за допомогою енергоефективності у соціальній інфраструктурі», що проходить 21-22 березня 2017 року в м.  Дніпро за адресою: Дніпропетровська обласна рада, просп. Олександра Поля, 2

У прес-конференції 21 березня 2017 р. взяли участь:Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради; Вольфґанґ Мьоссінґер, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку, офіс в м. Дніпро; Віктор Токаренко, заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Сабіне Мюллер, регіональний директор GIZ в Україні та Республіці Білорусь.

Під час прес-конференції голова Дніпропетровської обласної ради Гліб Пригунов наголосив: «В останні роки співпраця Німеччини та України має надзвичайно позитивні результати. Сьогоднішня конференція – це певний проміжний етап, який підбиває підсумки цілого ряду проектів, успішно реалізованих завдяки плідній співпраці обох країн. Це проекти з децентралізації, надання підтримки внутрішньо переміщеним особам та проекти у сфері енергоефективності».

«Сьогоднішня конференція – яскраве свідчення того, що Україна рухається в правильному напрямку і вже має певні здобутки. Україна продемонструвала стійкість у протидії зовнішній агресії і подоланні кризи, а також прагне істотно зменшити споживання імпортованих енергоносіїв та посилити свою енергонезалежність. Своєю чергою, ми намагаємося допомогти тим людям, які працюють над зміцненням української економіки, розвитком соціальної інфраструктури та зниженням енергоспоживання. Разом з тим, я маю надію, що подібні ініціативи в містах будуть підтримані на національному рівні», - наголосив Вольфґанґ Мьоссінґер, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку, офіс в м. Дніпро.

«Сьогодні у Дніпрі зібралась еліта, яка працює над розвитком соціальної інфраструктури та реалізує енергоефективні проекти. Німецький уряд через компанію GIZ надав Україні важливу підтримку в процесі розробки пакету законопроектів з енергоефективності. Так, 23 березня 2017 р. на розгляд парламенту буде винесено законопроект «Про енергоефективність будівель», який сприятиме впровадженню Фонду енергоефективності», - зазначив Віктор Токаренко, заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Сабіне Мюллер, регіональний директор GIZ в Україні та Республіці Білорусь, наголосила: «Дніпропетровська область – надзвичайно важливий регіон у співпраці з GIZ. Адже цей регіон прийняв значну частину внутрішньо переміщених осіб і гостро відчуває потребу у якнайшвидшому розвитку соціальної інфраструктури і підвищенню енергоефективності, зокрема, об’єктів комунальної власності. У цей регіон залучено понад 46 млн грн інвестицій на енергоефективні проекти, тож Дніпро став своєрідним хабом у впровадженні енергоощадних проектів. Поліпшення соціальної інфраструктури міст, де зростає кількість внутрішньо переміщених осіб, вже дало відчутні результати, зокрема для 600 людей літнього віку та людей з обмеженими можливостями, включаючи тих, якими опікується Геріатричний пансіонат в Дніпрі, а також для 80 дітей у Запоріжжі, які невдовзі навчатимуться у повністю відремонтованому та енергоефективному дитячому садочку».

Міжнародна конференція, що зібрала понад 120 учасників з п’яти іноземних країн, проходить під егідою Дніпропетровської обласної ради за фінансової підтримки Федерального міністерства міжнародного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) в рамкам проектів українсько-німецького співробітництва «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» та «Енергоефективність у громадах», що впроваджуються Німецьким товариством міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

У заході беруть участь представники центральних та обласних виконавчих органів влади, Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку, органів місцевого самоврядування, науково-дослідних установ і громадських організацій міст-партнерів обох проектів, а також українські та міжнародні експерти й консультанти в галузі енергоефективності та сталого розвитку міст.

Протягом першого дня заходу в рамках трьох секцій проходить обговорення досвіду щодо покращення соціальної інфраструктури, впровадження систем енергоменеджменту, енергетичного моніторингу та бенчмаркінгу в містах-партнерах, а також презентація успішних напрацювань і здобутків українських громад під гаслом «Зміни відбулися!».

Другий день конференції буде присвячено розгляду питань, пов’язаних з фасіліті-менеджментом і перспективами його впровадження в Україні. Зокрема, учасники представлять приклади успішного застосування інструментарію, який пропонує ця нова для українських муніципалітетів галузь управління.

Насамкінець передбачається презентація результатів діяльності діалогових платформ з питань енергоефективності, що були створені з метою популяризації та впровадження ініціатив у сфері енергозбереження в комунальному й житловому секторі, роботи з цільовими аудиторіями та громадськістю, а також поширення кращих практик, напрацьованих містами-партнерами, серед інших міст України.

Довідково:                                                                                                    

Конференція «Зміни відбулися: підвищення стандартів за допомогою енергоефективності у соціальній інфраструктурі» організована за фінансової підтримки Федерального міністерства міжнародного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) в рамкам проектів українсько-німецького співробітництва, що впроваджуються Німецьким товариством міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Проект «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб» є однією з Ініціатив інфраструктурної програми для України, що реалізовуються за дорученням уряду Німеччини федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проект спрямований на зміцнення соціальної інфраструктури муніципалітетів (школи, дитячі садки, лікарні тощо), а також поліпшення житлових умов для внутрішньо переміщених осіб. Ініціативи реалізовуються в регіонах з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб, а саме у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. 

Діяльність проекту «Енергоефективність у громадах» полягає у покращенні енергетичної ситуації в Україні шляхом розвитку потенціалу місцевої влади з метою посилення здатності громад виконувати роль рушійної сили у впровадженні заходів з підвищення енергоефективності. На регіональному та місцевому рівні проект надає підтримку 5 консорціумам міст, лідерами яких виступають: Дніпропетровська обласна рада (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Павлоград, Кривий Ріг), Житомирська міська рада (Житомир, Коростень, Новоград-Волинський, Бердичів), Полтавська обласна державна адміністрація (Полтава, Миргород, Лубни, Горішні Плавні), Чернівецька міська рада (Чернівці, Кам’янець-Подільський, Коломия) та Сєвєродонецька міська рада (Сєвєродонецьк).

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.