bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Правозахисники готують подання для моніторингового механізму Ради ООН з прав людини
13.03.2017

Українські правозахисники готують спільне подання для третього циклу Універсального періодичного огляду (УПО), який проводить Рада ООН з прав людини. Підготовкою подання займаються представники громадських організацій «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», БФ «Восток-SOS» та Луганського обласного правозахисного центр «Альтернатива» в рамках співпраці у Коаліції громадських організацій та ініціатив «Справедливість заради миру на Донбасі».

Універсальний періодичний огляд (УПО) охоплює аналіз дотримання прав людини у всіх країнах – членах ООН. 15 листопада 2017 року робоча група УПО розглядатиме ситуацію з правами людини в Україні. Саме з цієї нагоди правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» виокремили 8 основних проблем у сфері дотримання прав людини, що пов’язані з конфліктом на сході України.

В рамках роботи над поданням правозахисники ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» висвітлять теми незаконних місць несвободи, в яких від початку конфлікту незаконно утримували і продовжують утримувати військових та цивільних осіб, а також низку пов’язаних із цим грубих порушень прав людини. Зокрема, до уваги робочої групи УПО представлять проблему примусової праці, гендерно обумовленого насильства та залучення неповнолітніх осіб у незаконні збройні формування.

Військові дії, багаторічна корупція у вугледобуванні та окупація частини Донбасу суттєво вплинули на дотримання соціальних прав гірників регіону, зокрема можливість захищати свої права з допомогою профспілок. Ці  проблеми також включать до подання.

«УПО надає  можливість  правозахисним організацій представити актуальні проблеми в сфері прав людини для Україні на міжнародному рівні. Сьогодні порушення прав людини, що виникли в результаті конфлікту, є особливо актуальними та потребують невідкладного вирішення. Отримані Україною рекомендації щодо висвітлених проблем  будуть ефективним знаряддям для покращення ситуації з правами людини в Україні», – зауважила Ганна Янова, правозахисниця ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

Аналізом ситуації із обстрілами медичних об’єктів на Донбасі та їх наслідками займеться ЛОПЦ «Альтернатива». Питання законодавчих ініціатив держави щодо тимчасово окупованих територій та соціального захисту мешканців цих частин Донбасу, а також порушення права на свободу пересування у цьому контексті висвітлять правозахисники БФ «Восток-SOS».

«Ситуація з дотриманням прав мешканців територій, підконтрольних незаконним збройним формуванням, є, на жаль, заполітизованою. Як наслідок, дуже важливо змінюватися всередині країни. Тож ми сподіваємося, що виведення деяких питань «з тіні» на міжнародному рівні сприятиме їхньому вирішенню. А означатиме полегшення життя для багатьох людей, що постраждали внаслідок конфлікту», – зазначила  Альона Луньова, координаторка правового напрямку БФ «Восток-SOS».

Згадані організації – члени Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» спрямують подання на розгляд УПО до кінця березня 2017 року. За результатами розгляду національної доповіді держави, доповіді інституцій ООН та зведеної доповіді правозахисних організацій  інші держави нададуть рекомендації  щодо поліпшення ситуації з правами людини в Україні.

Підготовка подання на УПО здійснюється у рамках проекту «Демократизація, права людини та розвиток громадянського суспільства», що реалізовується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.