bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фільми мандрівного фестивалю Docudays UA зібрали в Одеській області більше тисячі глядачів
28.12.2016

В Одеській області завершився XIІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Протягом 10-20 грудня 2016 року в містах Одеса, Татарбунари та Подільськ відбулося 43 покази десяти документальних фільмів про права людини з програми фестивалю. Покази відвідали понад 1000 глядачів, переважно старшокласники та студенти.

В Одеській області Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройшов вже в четвертий раз, причому з кожним роком спостерігається збільшення кількості, як показів, так і глядачів (особливо молоді). Програма фестивалю в Одеській області передбачала покази 10 документальних фільмів про права людини, а також наступні обговорення та тренінги для молодіжного середовища. Основним завданням показів було через можливості і потенціал документального кіно про права людини надихнути і залучити мешканців регіону до захисту своїх прав і боротьбі за демократичні перетворення в Україні.

Формат фестивалю передбачав стаціонарні відкриття показів переважно в бібліотечних установах і кінотеатрах, а також спеціальні покази в навчальних закладах для старшокласників і студентів, для поліцейських і громадських формувань з охорони порядку. Вхід на всі заходи фестивалю був вільний.

Основна частина показів в місті Одеса відбулася в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Грушевського (денні покази) і в Інотеатрі (вечірні покази). В Одеській області фільми Мандрівного фестивалю переглянули жителі Татарбунарського та Подільського районів. Переважно це були студенти, старшокласники, представники поліції, органів юстиції, бібліотек. Саме районні бібліотеки забезпечили публічні покази в м. Татарбунари та м. Подільськ.

Відкрив програму фестивалю в Одеській області фільм українського режисера Романа Бондарчука про охоронців порядку в селі Стара Збур’ївка на Херсонщині під назвою «Українські шерифи». Символічно, що фестиваль стартував 10 грудня, в День прав людини, і його першими глядачами в актовому залі Головного територіального управління юстиції в Одеській області стали майбутні поліцейські - курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ. Необхідно відзначити, що фільм «Українські шерифи» став одним з рекордсменів за кількістю показів в Одеській області. У місті Подільськ фестиваль стартував 13 грудня фільмом «Українські шерифи» в двох навчальних закладах - Котовському медичному училищі і Подільському аграрному ліцеї. Охочих подивитися фільм в медичному училищі було стільки (понад 150 осіб), що в актовій залі не вистачило місця, і частина молодих людей дивилася півторагодинний фільм стоячи. Після перегляду фільму студенти аплодували, настільки їм сподобалася робота, яка буде розкривати всі аспекти сучасного українського села - від буденності до загальнополітичних процесів. Показ закінчився проведенням обговорення «Роль поліції в сучасній суспільстві», яке провів представник Одеської обласної організації Комітету виборців України Віктор Зуєв.

Активне обговорення і співпереживання викликав фільм «Десять секунд» (режисер Юлія Гонтарук, Україна), в основі якого лежать події, які стали наслідками обстрілу житлового кварталу «Східний» міста Маріупіль 24 січня 2015 року. Обстріл проводився з систем залпового вогню «Град» з боку території, окупованої проросійськими бойовиками.

14 грудня в Татарбунарській середній загальноосвітній школі №1 ім. В.Тура для учнів 9-х класів було продемонстровано фільм «Десять секунд». Спочатку перегляду фільму діти поводилися шумно, не всі були уважні до того, що відбувалося на екрані. Потім в залі стало тихіше, і в кінці - настала тиша. На очах дітей з’явилися сльози, все співпереживали і розуміли, що це не ігрове кіно, що тут немає головних героїв і героїв другого плану. Особливо дитячі очі виділили з фільму кадри, в яких показували школу і дитячий сад. Під час обговорення фільму, яке провів представник Одеської обласної організації Комітету виборців України Леонід Семененко, дев’ятикласники простою мовою, але з високим змістом, заявили, що хочуть єдиної і неподільної України і не хочуть бачити жахів війни і загибелі своїх рідних і близьких. Олексій, учень Татарбунарської НВК школа-гімназія: «… мене вразили кадри, на яких посеред вулиці лежать молоді, красиві люди, яких знищив ворог. У мене виникає питання - хто дав право цим нелюдам вирішувати, кому жити на цій землі, а кому ні?».

В рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю, в Одесі пройшов проект Думайдан, який покликаний привернути увагу до погіршення стану зелених зон в містах і селах України - вирубки дерев та ліквідації зелених насаджень, що відбувається катастрофічними темпами. У приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського з 8 по 15 грудня розмістилася фотовиставка «Думайдан - 2016: фото-миті», яку відвідали сотні одеситів і гостей міста. В ході відкриття виставки відбулося експертне обговорення змін до екологічного законодавства України. Підняті Думайданом проблеми знайшли широкий відгук серед одеських активістів, оскільки тема дуже актуальна для Одеси, де зелені зони постійно знаходяться під загрозою.

Мета Мандрівного фестивалю - сприяти популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Місія Мандрівного фестивалю: Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите і актуальне документальне кіно з усього світу. Таким чином, сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції і відношенню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації та розвитку документального кіно і підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Фестиваль - неполітичний і некомерційний.

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв». Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Регіональним партнером і організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України». Партнери Мандрівного фестивалю в Одеській області: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С.Грушевського, Інотеатр, незалежний інформаційний ресурс «ІзбірКом», The Odessa Review.

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Контакти

  • ОВГО «Комітет виборців України»
  • [email protected]
  • (048) 716-40-18 (048) 716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.