bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Вінниці реалізується проект «Формування майбутнього Європи»
06.12.2016

Протягом осені 2016 року було проведено 21 навчально-пізнавальну гру в школах м. Вінниці та Вінницької області в рамках проекту Формування майбутнього Європи».

Питання європейської інтеграції є важливим з точки зору політичного, економічного, суспільного і культурного розвитку нашої держави. Розуміння його особливостей, історії, рушійних сил, наслідків і перспектив вимагає значних зусиль, у тому числі, у галузі освіти і виховання підростаючого покоління.

Особливо актуальним ставало питання євроінтеграції України після двох «революцій» - «помаранчевої» (2004) та «гідності» (2013-2014). Як після перших, так і після других буремних подій в українських школах було активно проведено рольові дидактичні ігри «Формування майбутнього Європи». Методика рольової гри розроблена групою «Молодь» німецького Центру прикладних політичних досліджень, м. Мюнхен. Гра полягає в імітації переговорного процесу між країнами-кандидатами на вступ до ЄС та інституціями Європейського Союзу. Учасники могли приміряти на себе ролі міністрів закордонних справ, депутатів Європарламенту, єврокомісарів. В Україні програма з’явилася за сприяння Фонду Конрада Аденауера. Пізніше ці міжнародні структури втратили інтерес до проекту і перестали його фінансувати, ігрові профілі втратили актуальність, оскільки відображали дані 2004-05 років (там ще Болгарія, Румунія та Хорватія були країнами-кандидатами), і гра завмерла на період фактично 2011-2015 років.

Проте, проект був дуже хороший і його шкода було втрачати. Тож, протягом літа 2015 року тренери програми «Формування майбутнього Європи» згуртовані ГО «Асоціація Євроклубів Вінниччини» на громадських засадах оновили всі профілі станом на 2015 рік. У 2016 р. проект був поданий до Вінницької обласної ради і став одним із переможців конкурсу для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у 2016 році за рахунок коштів обласного бюджету, який щороку традиційно проводиться Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Протягом осені 2016 року було проведено 21 гру в школах м. Вінниці та Вінницької області.

Надзвичайно цікаво порівняти ігри 2005-2010 років та 2016 року.

  1. Перш за все, кидаються в очі різні джерела фінансування. Якщо на першому етапі впровадження проект підтримувався міжнародними донорами, то після «революції Гідності» вони не проявили такого інтересу до гри, як після «помаранчевих» подій. Напрошується висновок, що міжнародні організації, які працюють в Україні залишились цілком задоволені рівнем «європеїзації» свідомості наших громадян, і зокрема, підростаючого покоління. Після окреслення нових кордонів, у яких територія України залишалася підконтрольною київській владі, схоже, було прийнято рішення працювати далі не з формуванням проєвропейської орієнтації (вона і так стала очевидною), а з проблемами конфлікту на Сході, полікультурністю, корупцією та реформами. У той же час, на рівні області (Вінницька – одна із центральних областей України) проект був підтриманий надзвичайно активно, як один із найактуальніших, – друге місце у рейтингу серед 12 переможців. А під час реалізації почали долучатися окремі депутати обласної ради, міські голови та голови і депутати районних рад, голови районних адміністрацій. На місцях ще зовсім не «закрито» питання проєвропейської орієнтації і формування європейської свідомості наших співгромадян.
  2. У вступній частині семінару-тренінгу (щоб глибше зануритися в тему) учасники гри малюють герб майбутньої Європи. У період з 2005 по 2010 роки превалювали мотиви фінансові (євро), обороноздатності країни (ЄС-НАТО), суспільства знань (книги, знаки безкінечності), взаємодопомога та єдність (руки, коло). У 2016 році під час кожної гри звучали мотиви миру (голуб), європейської єдності і захисту спільних цінностей від інших цивілізацій (лавровий вінок, оливкова гілка, хрест). Залишилися незмінними жовті зірки – як символ Європейського Союзу та долоні – як символ співпраці.
  3. За результатами, гри зразка 2016 року могли бути прийняті до Європейського Союзу три країни – Туреччина, Україна, Чорногорія. У 2005-2010 роках – Хорватія, Туреччина, Україна, а до 2007 року, ще Румунія і Болгарія. Найбільш важко йшли переговори у 2005-2010 з Туреччиною (проблема була у мусульманстві та недотриманні прав людини). У 2016 році найбільш проблемними були переговори із Україною, через конфлікт на Сході та високий рівень корупції.
  4. Балканська країна-кандидат Хорватія, по суті, була замінена на Чорногорію, яка вірогідно, є однією із найбільш сильних претендентів на вступ до Європейського Союзу. Але в грі цього не відчувалося, оскільки учасникам було надзвичайно мало відомо про Чорногорію. Більшість із них навіть не уявляли, де вона розташована на карті.

Контакти

  • ГО «Асоціація Євроклубів Вінниччини»
  • +38 096 298 38 75

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.