bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пройшло навчання у школі небайдужих громадян «Життя після АТО»
05.12.2016

Другий із трьох запланованих дводенних тренінгів Школи небайдужих громадян «Життя після АТО» у Херсонській області пройшов 25-26 листопада 2016 р. Вражені почутим, учасники запропонували організаторам провести навчання з прав людини в райцентрах.

А для відпрацювання вміння планувати кампанії на захист суспільних інтересів, висловили бажання взяти участь у четвертому, позаплановому тренінгу.

З чого складалася програма
Перший день

Історію та визначення прав людини як основної цінності громадянського суспільства викладала Анна Мартинюк, координаторка порталу «Правовий Простір». Дерево аналізу проблем та розробку кампаній на захист суспільних інтересів представила Наталя Бімбірайте, директорка Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий Простір». Також обидві правозахисниці поділилися досвідом з написання проектів, залучення фінансування, управління проектами та налагодженням комунікації.

Виконуючи практичні завдання, учасники визначили суспільні проблеми у своїх громадах, проголосували за найгостріші та взялися за вирішення 4 питань:

  • споживацьке ставлення і пасивність ветеранів АТО;
  • скорочення соцпрацівників у нових територіальних громадах;
  • неусвідомлення наявності ознак ПТСР учасниками АТО, членами сімей;
  • непрозорість виділення земельних ділянок учасникам АТО в місті Херсоні.

Робота з розробки адвокаційних кампаній триває. Тренери супроводжують кожну групу учасників, надають менторську підтримку.

Другий день
Також учасники Школи знайомилися з правовими алгоритмами вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням прав учасників АТО та членів їх сімей. Правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини з Рівного Марія Цип’ящук ділилася з присутніми юридичним досвідом, вчила виокремлювати юридичну суть того чи іншого питання, розуміти та застосовувати алгоритм його вирішення, а також  передавати ці знання іншим.

Набуті навички дали спроможність учасниками самостійно надавати певний обсяг якісної первинної правової допомоги із питань, пов’язаних із захистом прав учасників АТО (УБД) та членів їх сімей; зорієнтували, куди саме можна перенаправляти людину, якщо вирішення її питання потребує більш ґрунтовного юридичного супроводу.

Що чекає на учасників?

Попереду – третій дводенний тренінг, який пройде 6-7 грудня. Навчання присвячене медіаційним компетенціям, покликане навчити учасників використовувати техніки та інструменти медіації для покращення комунікативних навичок та ефективного вирішення конфліктів.

Довідка
Організатори Школи: громадська організація «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір» , Херсонський обласний благодійний фонд «Джерело життя«, Центр допомоги учасникам АТО при ХОДА, Херсонський регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області - в рамках проекту 50732 «Херсонська Школа небайдужих громадян«Життя після АТО».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.