bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Спортсмени про куріння: опитування до Дня фізичної культури та спорту
11.09.2016

Напередодні Дня фізичної культури та спорту, який відзначається 10-го вересня, зіркові українські спортсмени заявили про те, що куріння значно погіршує фізичне здоров’я та спортивну продуктивність.

«Я не бачив жодного олімпійського чемпіона, який би курив. Куріння є неприйнятним серед спортсменів. Особисто я не готовий травити себе ще й платити за це гроші. Молоді я раджу взагалі не починати курити. А політиків закликаю підвищити ціни на такі товари, які руйнують здоров’я нації», - Жан Беленюк, борець греко-римського стилю, призер Олімпійських ігор 2016 р.

Куріння заважає ефективно займатися спортом. Тютюновий дим містить чадний газ, що проникає в кров і зв’язується з еритроцитами. Це порушує рух кисню до клітин серця та інших м’язів. До того ж куріння також звужує кровоносні судини, обмежуючи приплив крові до м’язів. Менший потік крові та кисню ускладнює процес нарощування м’язової тканини та пришвидшує появу відчуття втоми[1].

Нікотин у свою чергу звужує кровоносні судини і спричиняє додаткове навантаження на серце. У курців збільшується частота скорочень серця, тому вони витрачають більше енергії під час силових вправ. Це негативно пливає на набір м’язової маси.

Куріння руйнує тканину легень, тому курці страждають від задишки в три рази частіше, від тих людей, які не курять. Отже, силові показники та витривалість курців нижчі.

Крім того, нікотин та токсини загрожують здоров’ю кіток. Тому кістки в курців більш слабкі та крихкі, а це дуже небезпечно для тих, хто займається спортом.

«Нікотин дуже шкідливий і небезпечний для здоров’я. Люди, які професійно займаються спортом, знають це. Куріння породжує залежність, руйнує організм, погіршує самопочуття. Тому моя порада молодим людям і спортсменам - бережіть здоров’я!», - закликає Юрій Уткін, біатлоніст, призер зимових Паралімпійських ігор 2014 р.

Таким чином, куріння та низька фізична активність є одними із основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань, що сприяють передчасній смерті, відповідно до матеріалів Всесвітньої організації охорони здоров’я[2].

«Я вкрай негативно ставлюсь до куріння. Весь світ вже давно веде активну боротьбу з цією залежністю, істотно піднімаючи ціни на сигарети, проводячи всілякі антитютюнові кампанії, зменшуючи кількість випущених сигарет. Рада, що Україна стає на цей шлях. Але у всій цій сигаретній історії мене найбільше турбують підлітки і дівчата, які курять. Діти - наше майбутнє, жінки - мами, які повинні родити здорових діток. Закликаю всіх звернути увагу на те, яку шкоду завдає куріння організму людини. Україна повинна бути здоровою і успішною країною!», - наголошує Ганна Різатдінова, художня гімнастка, призерка Олімпійських ігор 2016 р.

До речі, заняття спортом допомагають позбутися тютюнової належності, що має позитивний вплив на здоров’я.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровані два важливих антитютюнових законопроекти.  Законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» пропонує заборонити ароматизовані сигарети,  запровадити великі попередження про шкоду куріння і розташувати їх у верхній половині пачки з обох боків. Законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров’я від шкідливого впливу тютюнового диму)» передбачає заборону на видиме розміщення тютюнових виробів у місцях продажу та посилення законодавства про звільнення від куріння в громадських місць.

Український Центр контролю над тютюном: аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та аналіз визначених сфер контролю над тютюном для посилення та виконання антитютюнового законодавства України з метою скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Проект реалізується ГО «Центром громадянського представництва «Життя».


[1] https://www.tobaccofreekids.org/research/factsheets/pdf/0177.pdf

[2] http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/en/

Контакти

  • Український Центр контролю над тютюном
  • Оксана Тотовицька
  • [email protected]
  • (063) 261-74-05; (044) 279-68-83
  • www.tobaccocontrol.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.