bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Хмільнику обговорили питання розвитку міста
22.07.2016

В Хмільнику відбулося засідання Клубу громадського діалогу, під час якого обговорювалося питання розвитку в місті громадського контролю в сфері благоустрою.

Участь в засіданні Клубу взяли посадові особи міської ради, депутати, представники органів самоорганізації населення, керівники комунальних підприємств, а також експерти громадської організації «ПРАВО» та представники засобів масової інформації. Також на засідання завітали гості: представники Клубу громадського діалогу міста Липовець пані Ольга Собко та пані Олеся Шиманська.

Розпочав засідання керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох, який розповів про правове регулювання діяльності громадських інспекторів благоустрою населених пунктів, а також про прогалини в регулюванні. Зокрема, він повідомив, що законодавство не визначає діяльність громадських інспекторів на рівні міст обласного значення, а також не містить методику відбору потенційних інспекторів з благоустрою. А це є дуже важливим, зважаючи на те, що громадські інспектори мають повноваження складати протоколи про адміністративні порушення в сфері благоустрою.

– Ще в 2011 році ми пропонували нашій міській владі запровадити громадський контроль в сфері благоустрою, – зазначив Віталій Дорох. Тоді, за результатами громадської експертизи, ми запропонували затвердити низку документів, які б стали основою для подальшого розвитку такого виду контролю за благоустроєм в нашому місті. Але, через незрозумілу позицію міської влади, тоді наші пропозиції були відхилені. Зараз ми робимо спробу №2 і дуже сподіваємося, що на цей раз справа таки зрушиться з мертвої точки.

Також пан Віталій зазначив, що окрім затвердження відповідної нормативно-правової бази зараз є низка питань, які потрібно буде вирішити, зокрема, відібрати осіб які згоді бути громадськими інспекторами, провести їх навчання, забезпечити їх методичними матеріалами, налагодити співпрацю громадських інспекторів з правоохоронними органами тощо.

Учасники засідання Клубу висловили зацікавленість щодо запровадження громадського контролю в сфері благоустрою, зокрема, експерт громадської організації «ПРАВО» Володимир Шеремета зазначив про в такому виді контролю є значні переваги, а також запропонував вивчити досвід інших місто щодо фінансового стимулювання діяльності громадських інспекторів.

Під час обговорення Віталій Дорох передав керуючому справами виконкому міської ради пану Ігорю Павлюку розроблений експертами організації пакет документів, які потрібно затвердити в системі місцевого самоврядування Хмільника, для того, щоб закласти нормативно-правову основу діяльності громадських інспекторів благоустрою населених пунктів в Хмільнику.

На завершення засідання Клубу громадського діалогу і представники громадськості, і представники депутатського корпусу, і представники виконавчих органів міської ради та комунальних підприємств міста висловили зацікавленість щодо запровадження в місті громадського контролю за благоустроєм. Тому сподіваємося, що незабаром в Хмільнику буде затверджено необхідні документи, проведено відбір та навчання потенційних громадських інспекторів, забезпечено їх методичними рекомендаціями та відповідними посвідченнями і вони зможуть приступити до своїх безпосередніх обов’язків.

Для довідки:

Засідання Клубу громадського діалогу відбулося в рамках реалізації проекту «Суспільна підтримка реформи самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу».

Проект виконується Щецинським навчальним центром Фундації розвитку місцевої демократії (Польща) у співпраці з МГО «Інститут демократії імені Пилипа Орлика» (Україна) у невеликих містах Херсонської, Миколаївської, Харківської, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Вінницької, Черкаської.

Проект здійснюється завдяки співфінансуванню Польсько-Канадійської Програми Підтримки Демократії, яка є програмою Фундації Міжнародної Солідарності, що фінансується Урядами Канади та Польщі ( відповідно до програми польської співпраці для розвитку МЗС Республіки Польщі та Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку).

Пропонуємо ознайомитися з Положенням про громадський контроль в сфері благоустрою міста Хмільника, а також з Методикою відбору громадських інспекторів з благоустрою. На думку експертів громадської організації “ПРАВО”, ці документи першочергово потрібно затвердити рішенням виконавчого комітету міської ради, для того, щоб закласти нормативну базу діяльності громадських інспекторів з благоустрою в місті Хмільнику

Контакти

  • Громадська організація Право
  • 0680340964

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.