bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Святогірській громаді роз’яснили переваги децентралізації
27.05.2016

Протягом квітня-травня 2016 року усі школи населених пунктів, які мають увійти в Святогірську громаду на Донеччині охоплено роз’ясненням переваг децентралізації. Інформаційно-аналітичним центром «Логос» для педагогів, школярів, голів сільських рад проведено презентації у селах Маяки, Сидорове, Богородичне, Долина, Хрестище. Заходи відбулися також на у школі Святогірська, який має стати центром нової громади.

Віталій Іванов – лектор Центру «Логос» для роботи з молодіжною аудиторією, розповів: «за даними соціологічних досліджень децентралізацію як реформу підтримали 78% населення України». Проте, за його словами, «противники децентралізації, думають, що, зупинивши реформу на етапі об’єднання сіл в укрупнені громади, вони ніби зупинять занепад сільських територій». Натомість, Віталій Іванов звертає увагу, що розробники реформи, передусім, Анатолій Ткачук - директор з науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства, навпаки наголошують, що до занепаду сільські території прирікає якраз відкладання реформи та гальмування із створенням спроможних громад.

Учасники презентацій з децентралізації – сільські голови, педагоги, старшокласники – побачили відеоролики, які демонструють логіку реформи та основні кроки, якими мають пройти населені пункти для формування спроможної громади.

У селі Хрестище після участі в «Уроці децентралізації» сільський голова Сергій Чевела запропонував Центру «Логос» організувати наступне слухання за участі депутатів сільради. Сільський голова поділився роздумами: «Якщо приєднаємося до Слов’янська – місто велике, дотаційне і там об’єктивно менше уваги буде до сільських територій. Якщо ми, навколишні села, створимо спільну громаду із Святогірськом, то це буде дійсно аграрна громада і розвиток села стане пріоритетом».

Після презентацій у кожній школі знайшлись учні та педагоги, які виявили бажання вести просвітницьку роботу для поширення інформації про необхідність децентралізації.

Зокрема, Юлія Римар - учениця Хрестищенської сільської школи – в інтерв’ю телеканалу «САТ» продемонструвала розуміння реформи і заявила: «мене цікавить волонтерство».

Спікер Центру «Логос» Віталій Іванов закликав учнів, сільських голів, педагогів роз’яснювати батькам, сусідам, односельцям переваги децентралізації. Віталій розповів, що він ще десятикласником залучився до громадської діяльності після того, як побував на схожій презентації. З того часу він почав краще вчитися, вступив на два факультети університету і зараз бере участь у різних суспільно корисних  проектах.

Після презентацій у кожній школі знайшлись учні та педагоги, які виявили бажання вести просвітницьку роботу для поширення інформації про необхідність децентралізації. Зацікавлені школярі та педагоги, а також голови сільрад та представники Святогірської міської ради отримали від центру «Логос» просвітницьку літературу – брошуру  «Функціональна децентралізація: збірник відповідей на типові запитання», а також видання, автором яких є Анатолій Ткачук – ідеолог цієї реформи: «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад», «Латвія: довга дорога реформ. Робочі записки».

Віталій Іванов повідомив, що проведеними центром «Логос» презентаціями переваг децентралізації охоплено близько двох тисяч представників цільових аудиторій (молодь, педагоги, голови сільських рад) у чотирьох регіонах України. Проект центру «Логос» «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини» відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», яку фінансує Європейський Союз та впроваджує Інститут Громадянського Суспільства у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Заходи Центру «Логос» на Півночі Донеччини висвітлено у телесюжетах: про вступи Віталія Іванова -  лектора Центру «Логос» у сільских школах Донеччини, а також про спілкування одинадцятикласника Данила Тюріна - волонтера Центру «Логос» з однолітками у школі міста Святогірська.  

Контакти

  • Інформаційно-аналітичний центр «Логос»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.