bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Полтаві відбулася дискусія навколо виборчої реформи та державного реєстру виборців
24.04.2016

22 квітня в Полтаві експерти та представники громадських організацій, партій дискутували про те, що необхідно зробити, аби результати виборів відповідали дійсному волевиявленню виборців, які зміни можуть суттєво покращити виборчий процес та як мінімізувати порушення під час голосування та підведення результатів виборів.

Володимир Піньковський,  експерт ЦПГІ: «Дуже важливе  прийняття нового виборчого законодавства, необхідно запровадити суто  пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками, надати можливість  брати  участь у виборах  ВПО,  запровадити електронне голосування.»

Чуприна Степан, голова підрозділу Комітету Народного Контролю у Полтавській області, запропонував  введення вікового цензу для депутатів, щоб до Верховної Ради приходили молоді люди.

Северин Юрій Вікторович, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців (зовнішній експерт), розповів про відмінність функцій, які покладаються на Державний реєстр виборців законодавчо і формально, через що можуть виникати певні зловживання з боку посадових осіб. Органи виконавчої влади подавали зміни до виборчого законодавства, наприклад, заборонити менше ніж за  рік до виборів  вносити зміни до виборчого законодавства, і щоб ця заборона діяла  п’ять років, або не менше каденції діючої влади. Юрій Вікторович зазначив, що виборче законодавство сильно заполітизоване, закон пишеться безпосередньо під виборчу кампанію, під ту чи іншу політичну силу, враховуючи реалії, які є в суспільному житті .

Юрій Філенко, експерт з Ініціативи прозорості видобувних  галузей запропонував кошти, які витрачаються на вибори,  витратити на розробку електронної системи голосування.

Роман Широких, представник політичної партії «Республіка» і член ГО «Студентська республіка», зазначив, що вони давно піднімають питання про електронне голосування, привів приклад закордонного електронного голосування, і використання набутого (під час громадського бюджетування) досвіду такого голосування.

Пропозиції:

  • Члени ДВК повинні працювати на постійній основі;
  • Навчанням членів ДВК повинні займатися політичні партії;
  • Запровадження відкритих регіональних  виборчих списків;
  • Залучення територіальної громади до роботи над списком виборців;
  • Навчання членів комісій, проведення іспитів і обрання серед них голів комісій;
  • Запровадження електронного голосування.

Контакти

  • Полтавська філія Суспільної служби України
  • [email protected]
  • +38 (0532) 500-647

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.