bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл щодо розвитку громадських ініціатив в Запоріжжі
18.02.2016

У Запорізькому медіа-центрі відбулась зустріч волонтерів, громадських діячів, експертів, правників, авторів соціальних проектів.

Людей зібралось настільки багато, що ми зрозуміли тема донорського фінансування громадських ініціатив, а значить і їхньої перспективи та результатів розвитку наразі не просто актуальна, а резонансна. І дуже багато представників громадського сектору Запоріжжя акцентували увагу, що сьогодні як ніколи ми всі повинні змінитись, і активно працювати задля розвитку громадянського суспільства, втілювати важливі соціальні та громадські ініціативи, а для цього дуже потрібна міжнародна донорська допомога. Тому і відношення грантодавців теж повинно змінитись і мати прозорі механізми у фінансуванні дійсно важливих проектів для людей у Запоріжжі та області.

Саме з жвавої та відкритої дискусії за участю ЗМІ на громадській медіа-платформі Запорізького медіа-центру, ми дізнались що по суті, проблеми однакові: потреба у ефективній інформаційно-розяснювальній роботі по реформах, це нагальна потреба мати доступ до донорів, відсутність прозорих та чесних правил гри.

Присутніх цікавило, за якими критеріями обирають сьогодні грантодавці конкурсантів, чому не публікують назву організацій переможців, їхню репутацію, ініціативи, історії, результати та чому не говорять публічно про причини відмови дійсно важливим та реально перспективним напрямкам.

Цитуємо активного та відомого громадського діяча Катерина Коротченко: «В Запорізькій області проекти не досить активно фінансуються донорами, в порівнянні, наприклад, зі Львовом або тією ж Одесою. А з більшості тих, які підтримуються іноземними фондами, в регіоні склалась така собі монополія на гранти, тобто їх отримують одні й ті самі організації. По цим проектам немає прозорої фінансової звітності, оприлюднення реальних результатів та ефективності. Цього року ми подали вже більше 20 проектних заявок ( від ВМГО «Європейська молодь України» та ВГО «Асоціація соціально-психологічного захисту «Опіка»), і всі вони були відхилені без вказаної причини, а це — реальні проекти по психокорекції стану воїнів АТО, їхніх дружин, по роботі з жінками, молоддю. Ще одна проблема — це вузький напрям конкурсів — зараз це переселенці або децентралізація. Але вибачте, в суспільстві ще повно інших гострих проблем: зайнятість та розвиток молоді, освіта та допомога ув’язненим, медіа-освіта, психологічна та юридична допомога громадянам. Дуже неприємно і несправедливо, що така медіа-платформа як Медіа центр, єдина незаангажована в регіоні , яка надає простір для дискусій та різних заходів абсолютно всім соціальним ініціативам, може залишитись без донорської підтримки. У той же час проекти з сумнівною репутацією і за відсутності результатів отримують гранти та фінансування. Якщо в третьому секторі присутнє «кумовство» і корупційна складова, про яке здорове суспільство і державу може йти мова? Невже міжнародні донори не зацікавллені у розвитку регіонів та ефективності наданих коштів? Невже вони так само які і система в Україні за ці 24 роки не змінили механізми своєї роботи з фінансуванням важливих громадських та соціальних ініціатив, особливо сьогодні у прифронтому регіоні.»

Данкан Літч, експерт з регіонального врядування, експерт з управління міжнародними проектами,  прийняв участь у круглому столі, дуже підтримав громадські ініціативи і більшість зауважень, відповівши , що дійсно потрібно запрошувати донорів до відкритої громадської медіа-платформи Запорізького медіа-центру і вести з ними чесні комунікації, говорити про потреби та реально ефективні проекти, які сьогодні допоможуть людям і в перспективі.

Світлана Кругляк регіональний координатор проекту міжнародної технічної підтримки «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) спрямовано на зміцнення муніципального сектору в Україні, інтеграція ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку. Пані  Світлана презентувала проект ПРОМІС  який буде дуже доомагати розвитку Запорізької області найближчі роки. За її словами, саме спільний діалог та зворотній звязок є основою подальшого розвитку громадського сектору і успішності всіх проектів в регіоні.

В.о. керівника Запорізького центру молоді Михайло Шатуха дуже гостро і чесно відзначив потребу у фінансуванні  якісних ГО-проектів і молодіжних ініціатив, цитуємо: «Допоки в країні і області є грантожери, результату від проектів буде «нуль». У мене велике прохання до міжнародних донорів провести відкритий аудит тих громадських організацій в Запорізькій області, які регулярно отримують гранти, а також прохаю ці організації публічно оголосити про результати кожного з їхніх профінансованих проектів. щоб українці бачили і знали це.»
Зі свого боку ми дякуємо за відверту дискусію, подекуди гостру розмову, звичайно дуже вдячні за відкриту підтримку та оцінку роботи громадської медіа-платформи Запорізький медіа центр( http://mediacentr.zp.ua/), схвалення наших проектів медіа-платформи та комунікаційного проекту Діалоги 2016 (https://www.facebook.com/dialogy2016/).

Розуміємо, що ми ці 2 роки робимо дійсно щось важливе. Як і домовились під час великої дискусії з вами: створимо експертне коло зі всіх учасників круглого столу і почнемо системні зустрічі, обговорення та визначення реальних потреб та ініціатив, які потребують донорського фінансування та підтримки, будемо звертатись до донорів із вашими вже пролунавшими сьогодні ініціативами з сайту Запорізького медіа-центру та спільними Заявками, зверненнями, також допоможемо створити онлайн-ресурс та комунікаційний центр на базі Запорізький медіа центр, який сконсолідує і ГО, і авторів соціальних проектів, волонтерів і міжнародних донорів,які маємо надію теж об»єднають свої зусилля щодо ефективної підтримки Запорізького регіону.

У круглому столі взяли участь Маргарита Трипольська, адвокат, к.ю.н., Голова Запорізького обласного відділення ВГО «Асоціація адвокатів України», Олег Кузьменко, Виконавчий директор МАОАМС «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області», Лариса ЦеретеліКерівник Запорізького відділення ГО «Інститут податкових реформ»,

Дмитро Арабаджиєв, професор кафедри соціальної роботи ЗНТУ, доктор політичних наук, Катерина Коротченко, громадський діяч,Світлана Кругляк, регіональний координатор проекту міжнародної технічної підтримки «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) спрямовано на зміцнення муніципального сектору в Україні, інтеграція ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку, Данкан Літч, Експерт з регіонального врядування, експерт з управління міжнародними проектами, Велика Британія, Лондон, Анастасія Перепелиця, ГО Центр зайнятості вільних людей, Інна Пенчук професор, завідувач кафедри журнаілстики в КПУ, доктор наук з соціальних комунікацій, Вікторія Василенкопредставник німецької федеральної компанії GIZ, волонтери Василь Мезенцов, Ольга Нестерович, Людмила Вольтер, Катерина Матюха, Мария Вильховая, Инесса Носенко відомий запорізький громадський діяч і автор соціальних проектів.

Свої пропозиції та соціальні, громадські ініціативи надсилайте будь-ласка за адресою: 

[email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.