bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася презентація монографії «Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи»
06.01.2016

Метою заходу стала презентація монографії «Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи: видання друге, доповнене», яка була розроблена  ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» НАМН України в рамках партнерства з бюро ВООЗ в Україні та Нагасакським університетом.

Присутніми були: експерт бюро ВООЗ в Україні, співробітники ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини», фахівці Національної академії медичних наук України, представники ЗМІ.

З вітальним словом до науковців звернулися директор ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» НАМН України Дмитро Базика, та національний координатор програм з профілактики НІЗ в Україні, к.мед.н. Наталія Король.

За словами генерального директора ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» Д.А. Базики, який відкрив засідання Вченої Ради, дана монографія є доповненим варіантом першого дослідження «Health effects of Chernobyl accident», яке було розроблене та опубліковане установою в 2011 році англійською мовою, спільно з бюро ВООЗ в Україні та Нагасакським університетом, та згодом розповсюджене по усій Японії, у тому числі по японському парламенту.

Майже 30 років минуло з моменту аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС), але її медичні наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR, керівництва СРСР та ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого, сьомого рівня. На початок 2006 року в Україні проживало 305,639 учасники ліквідації наслідків аварії, 79,279 осіб, що були евакуйовані з 30-кілометрової зони, 1,493,067  жителів радіаційно забруднених територій та 373,599 дітей опромінених батьків.

Національний координатор програм з профілактики НІЗ в Україні, к.мед.н. Н.О. Король підкреслила, що за останні 5 років відбувся значний прогрес у дослідженнях щодо виникнення лейкемії у дітей та дорослих, які здійснили українські дослідники разом із японським колегою, професором Т. Шибатою. 

Таким чином, вчений секретар ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» НАМН України С.Г. Галкіна підсумувала, що у презентованій монографії «Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи: видання друге, доповнене», оновлено та доповнено розділи щодо онкологічних досліджень, стану здоров’я постраждалих, евакуйованих, ліквідаторів Чорнобильської катастрофи та мешканців забруднених територій. В ході редакторської роботи також було змінено назви багатьох розділів (ряд старих розділів публікуватися не будуть) та включено розділі, отримані від Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України та ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка НАМН України».

Заслухавши представлену інформацію, присутні на засіданні науковці дійшли одностайного висновку, що немає більш вагомої проблеми, пов’язаної з аварією на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС), ніж її медичні наслідки. Таким чином, презентована на заході монографія «Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи: видання друге, доповнене» була затверджена Вченою Радою ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини» НАМН України для видання.

Контакти

Коментарі

Олександр Малицький   3022 дні тому   #  

Миколаївська обласна молодіжна громадська організація "Зелений рух" спільно з Посольством Японії у серпні 2015 року до 70-ї річниці Хіросімської трагедії провів акцію "Ні - Хросімам і Чорнобилям!", а у березні-квітні проводить ІІ етап до 5-ї річниці Фукусімської і 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, у рамках якої передбачається наукова конференція. Ми були би вдячні за участь у ній або за книгу чи матеріали презентації.
Наперед вдячні.
заст. голови МОМГО "Зелений рух" Олександр Малицький, 54056, Миколаїв, вул. Новозаводська 8, кв. 71, 093-5549446, [email protected]

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.