bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інформаційний день Національного контактного пункту Програми ЄС «Горизонт 2020» при ПолтНТУ
11.12.2015

9 грудня 2015 року Національний контактний пункт програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» за напрямом «Безпечна, чиста та ефективна енергія», який функціонує на базі ПолтНТУ, провів інформаційний день.

За ініціативи ректора ПолтНТУ професора Володимира Онищенка з 2014 року на базі університету організовано роботу Національного контактного пункту рамкової програми ЄС «Horizon 2020». Метою діяльності НКП в першу чергу є інформування громадськості та наукової спільноти щодо можливостей інноваційної та науково-технічної діяльності, які створюють програми ЄвроКомісії, в тому числі програма «Горизонт 2020».

Інформаційний день, який відбувся в ПолтНТУ, зібрав у стінах університету представників вищих навчальних закладів шести міст України, а саме з: ВДНЗУ«Українська медична стоматологічна академія» (м. Полтава), ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (м. Івано-Франківськ), Кіровоградського національного технічного університету (м. Кіровоград), Кременчуцького національного університету імені М. Остроградського(м. Кременчук), Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка(м. Полтава), Сумського державного університету (м. Суми), Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова (м. Харків). Враховуючи, що програма розрахована на участь не лише освітніх та наукових установ, а також охоплює органи державної влади та МСП (пр. SME - Small and Medium-sized Enterprises – малі та середні підприємства), зацікавленість до участі в заході проявили представники Полтавської обласної державної адміністрації, ГО «Міжнародна асоціація зі сприяння сталого розвитку півдня України «Євростратегія» (м. Одеса), НВП «Radiy», ТОВ інжинірингової компанії «Endervour», інженерно-будівельної компанії «Терма steel».

Представники НКП при ПолтНТУ проінформували присутніх щодо основних інструментів та можливостей програми «Горизонт 2020», а також щодо тематичних пріоритетів, які визначає Європейська Комісія у проваджені інноваційної діяльності. Було зосереджено увагу на нехарактерному понятті для української науки – «тип дій» (пр. Typeofaction) - яке визначає головні умови та вимоги до кожної проектної заявки, а також рівень технологічної готовності самого продукту інновації, який в подальшому має вийти на серійне виробництво.

Окрему було обговорено Робочу програму за пріоритетним напрямом «Безпечна, чиста та ефективна енергія», яка містить в собі завдання на 2016-2017 р., тобто виклики та теми (пр.Callsandtopics) з енегроефективності та низьковуглецевої енергетики, що в контексті Української Загальнодержавної політики енергозбереження та Європейської Енергетичної Стратегії займає ключове місце в наукових та інноваційних дослідження усіх напрямів.

Враховуючи, що формування проектних заявок та участь в конкурсах за програмою «Горизонт 2020» у більшості викликів вимагає створення консорціуму з установами Європейського Союзу та Асоційованими країнами, співробітники НКП висвітлили алгоритми та механізми пошуку партнерів. Дійсно, окрім очевидних особистих зв’язків у форматі «Face to face», які дозволяють заручитися партнерством для подальшої роботи під час участі в конференціях, форумах та заходах, сьогодні великого значення має відомість окремого науковця в Інтернет-мережі; якість його наукової роботи, що виражена в індексації наукових публікацій; досвід роботи за міжнародними проектами та грантовими програмами. Тому працівниками НКП при ПолтНТУ було представлено інформацію щодо можливостей пошуку партнерів на інформаційних ресурсах та ІСT – платформах, зокрема Cordis, Ideal-ist, C-energy 2020. Представник НКП за напрямом «Нанотехнології, новітні матеріали, передові технології виробництва і обробки» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Дзумедзей Роман представив не лише пріоритети ЄС за напрямом Індустріальне лідерство, а і досвід свого навчального закладу по роботі з міжнародними грантами, зокрема, приклад успішної реалізації проекту із енергозбереження NATO SPS.

Сьогодні вагомого значення для участі та отримання позитивної експертної оцінки має грантова «історія» організації-заявника та кожного окремого науковця-учасника досліджень, тому під час інформаційного дня окремим питанням було обговорення можливостей отримання індивідуальних грантів за програмою «Горизонт 2020» в межах заявок за напрямом Європейської Дослідницької Ради (ERC – European Research Council). Очевидно, що наявність досвіду у роботі за індивідуальним грантом значно підвищує міжнародний науковий рейтинг заявника та надає більше шансів на успіх в подальшому отриманні гранту в межах консорціуму.

Завдячуючи  тісним зв’язкам між ПолтНТУ та університетами Канади, які були започатковані під час участі делегації нашого університету в 47 міжнародній конференції Канадського освітнього бюро, участь в круглому столі у форматі Skype зв’язку взяли представники канадського Коледжу Моухак (Mohawk college, Hamilton, Canada), а саме декан з міжнародних зв’язків Кіт Монроуз(International Dean Keith Monrose) та координатор відділу міжнародних зв’язків Світлана Кірнасова.Колеги виразили повну готовність до співпраці з українськими навчальними закладами – учасниками Інфодня, як в освітніх так і наукових проектах.

Захід проходив у форматі круглого столу, де кожен мав змогу отримати відповіді на запитання та висловити свої думки в процесі обговорення доповідей та виступів. Проведення Інформаційного дня надало змогу не лише поширити інформацію про можливості, особливості та інструменти програми Європейського Союзу «Горизонт 2020», а і встановити нові партнерські зв’язки між установами 7 міст України, бо ефективність роботи за такими програмами в першу чергу залежить від того, як українська спільнота зможе об’єднатися над одним проектом.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.