bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Чи бачили ви Буратіно?»: дослідження стереотипів щодо ВПО в Україні
20.08.2015

Аналітичний звіт за результатами дослідження стереотипів стосовно внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Через анексію Криму та збройний конфлікт на Донбасі більше 1 300 000 осіб були змушені залишити свої будинки й стати внутрішньо переміщеними особами в Україні. У багатьох з них виникають проблеми з пошуком житла, працевлаштуванням та інтеграцією у приймаючі громади.

Допомагаючи внутрішньо переміщеним особам громадські організації, державні установи й навіть міжнародні фонди приділяють замало уваги стереотипам, які розповсюджуються у суспільстві.

В рамках проекту «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України» в 2015 році було проведено дослідження стереотипів по відношенню до внутрішньо переміщених осіб у восьми великих містах України та двох містах, що знаходяться близько до територій, підконтрольних проросійським збройним угрупованням. Дослідницькі заходи відбулися у Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Кременчуці, Луцьку, Харкові, Чернігові, а також в Мелітополі та Ізмаїлі. Окрім того було проведено моніторинг ЗМІ семи обласних центрів України щодо наявності стереотипізації, упередженого ставлення та стигматизації внутрішньо переміщених осіб.

Чому саме Аналітичний звіт за результатами дослідження стереотипів стосовно внутрішньо переміщених осіб в Україні названий «Чи бачили ви Буратіно?» та які стереотипи є найбільш поширеними в українському суспільстві ви дізнаєтесь з публікації за посиланням. Стисла версія звіту - у доданому файлі.

В дослідницьких заходах взяло участь 548 осіб, серед яких: внутрішньо переміщені особи, активісти громадських й волонтерських організацій, діячі культури, педагоги, студенти, журналісти й блогери, науковці, чиновники та депутати місцевих рад.

«Люди не асоціюють Донбас з рештою регіонів України й мають укорінене негативне ставлення до людей з Луганської та Донецької області. Навіть у Мелітополі, що знаходиться у кількох десятках кілометрів від Криму до ВПО лунають питання: «Когда все закончится вернетесь ли вы домой или останетесь в Украине?». Питаючи «Чому ви обрали саме наше місто?» люди підкреслюють відсутність зв’язків (політичних, культурних, соціальних) між Донбасом та рештою України. ВПО сприймаються як ті, хто накликав біду на країну та можуть бути небезпечними для міст, що надали їм притулок. Мешканці інших регіонів не хочуть мати нічого спільного зі Сходом. Так в Дніпропетровську, що традиційно вважався розташованим у Східному регіоні України, більшість учасників дослідження підкреслювало, що вони відносять себе до Центральної України й не мають нічого спільного з Донбасом. Саме там пролунало питання: «А правда, що ти з Донбасу? Не схоже, бо ти такий самий як я!», - розповідає один з дослідників Ярослав Мінкін.

Проект «Сприяння діалогу і примиренню в регіонах України» спрямований на розвиток міжкультурного діалогу та примирення на регіональному рівні. Дії проекту включають в себе проведення дослідження та руйнування найбільш поширених стереотипів про внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Проект реалізується Літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з громадською ініціативою «Культурний діалог» (Кременчук) за підтримки фонду National Endowment for Democracy та Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.