bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Кременчуці руйнували негативні стереотипи про вимушених переселенців
07.08.2015

У Кременчуці, на базі відділу мистецтв Центральної бібліотеки для дорослих ім. Горького відбувся цикл культурно-освітніх заходів «Український Донбас», спрямованих на руйнування негативних стереотипів про внутрішньо переміщених осіб.

Відбулася майстерня «Творчість дарує тепло рідного дому» за участі ініціативи «АртДом», яка об’єднала жінок-переселенок та кременчужанок. Творчий майстер-клас пройшов в дуже теплій і душевній атмосфері, це відзначили всі учасниці заходу. У процесі роботи жінки знайомилися і спілкувалися між собою, ділилися досвідом, допомагали одна одній. У багатьох народжувалися ідеї, як використовувати отримані на майстер-класі знання з техніки декупажу вдома і, таким чином, прикрасити домашні меблі і посуд.

Даша, переселенка з Луганська, фармацевт за фахом, поділилася своїми враженнями про комфортну і легку атмосферу спілкування між жінками на майстер-класі. Вона розповіла, що давно стежила у соціальних мережах за заходами кременчуцького «АртДому» і відчула потребу долучитися. Дівчина вважає, що творче спілкування допомагає жінкам розширити коло знайомих, навчитися чомусь новому і корисному, морально відпочити в творчому колі від повсякденних проблем і турбот.

Кременчужанка Олена, яка теж вперше була присутня на майстерні «АртДому», відкрила секрет, що їй порадив відвідати майстер-клас чоловік, який прочитав анонс в ЗМІ. Вона була в захваті від результатів своєї творчості та атмосфери.

Спілкуючись між собою, жінки відзначали, що в спільному творчому процесі не важливо з якого ти регіону, звідки родом. І саме це є ключовим у руйнуванні стереотипу про «особливих людей з Донбасу».

Цікавою видалася дискусія з доктором філософських наук, активістом Олександром Єременко (Луганськ - Сєвєродонецьк). Професор кафедри філософії Східноукраїнського національного університету імені В.Даля, лауреатом премії імені Д. Чижевського НАН України, був очевидцем та учасником подій в Луганську в 2014 році і неодноразово виступав на акціях Громадського сектору Луганського Євромайдану. Під час зустрічі він представив свою нову книгу «Роздуми про луганську Вандею» та спробував розбити деякі з найбільш поширених стереотипів про переселенців з Донбасу.

Кременчужани мали можливість порівняти свої думки з думками жителя Донбасу і саме це сприяло руйнуванню стійкого суспільного стереотипу про те, що весь народ Донбасу без опору прийняв окупацію.

Доктор філософії Єременко в кінці зустрічі зазначив, що ця зустріч для нього була дуже важлива в отриманні відгуків про його книгу. Підкреслив, що він почув думки, які глибоко чіпали його і вимагають переосмислення деяких формулювань, що транслюються ним у книзі.

Завершив цикл заходів кінопоказ документальної стрічки «Відторгнення. Битва за Україну» (автор сценарію, режисер Людмила Немиря), присвяченої подіям у Донецькій та Луганській областях минулої весни – «розхитуванню» Донбасу.

Перед переглядом було продемонстровано відео-звернення режисера фільму до кременчужан, записане спеціально для цього заходу. Перегляд фільму та дискусія дали можливість згадати і відновити хронологію подій. Побачити реальних людей, які боролися, пройшли через тортури і підвали, загинули … що дозволило зруйнувати стереотип всередині групи про те, що жителі Донбасу «нічого не робили і не пручалися».

Після перегляду фільму і дискусії, учасники прийшли до висновків, що цей фільм варто показувати по всій Україні на великих екранах. Щоб якомога більша кількість людей змогли відновити події, вибудувати всю хронологію та побачити опір жителів Донбасу. І головне, побачивши послідовність розвитку подій та наслідки, зайняти активну громадянську позицію, щоб не допустити «розхитувань» в інших частинах України.

Цими заходами організатори започаткували діяльність інтеркультурного майданчика для поширення інформації про цінності, особливості та діяльність національних меншин міста Кременчука та внутрішньо переміщених осіб, що є важливим для гармонійного співжиття громад у сучасному місті. Протягом серпня-вересня, на базі бібліотеки, відбудуться також «Дні єврейської культури» та «Дні ісламської культури». У стосунках з іншими культурами нам потрібна взаємна повага, відкритість і толерантність, бо на ґрунті неуцтва та нетолерантності найкраще процвітають упередження і стереотипи.

Заходи відбуваються в рамках проекту «Кампанія зміни громадської думки для руйнування негативних стереотипів та налагодження діалогів між жителями міста Кременчука», що реалізується громадською організацією «Культурний діалог» спільно з Літературним угрупуванням «СТАН» в рамках проекту Мережі Меншин Східного Партнерства, що діє за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні. Означена діяльність є логічним продовженням проекту «Інкубатор Довіри» який реалізується за підтримки National Endowment for Democracy (NED).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.