bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся круглий стіл «Влада – переселенці: соціальний вибух. Чи можливо його запобігти?»
03.07.2015

Протягом заходу було презентовано результати громадського моніторингу діяльності органів влади, ЗМІ, соціальних мереж щодо висвітлення тематики переселенців. Громада була проінформована про проект, його цілі та завдання. Також було розкрито та обговорено теми з дотримання прав вимушено переміщених осіб, підтримки ВПО з боку влади, проблеми інтеграції ВПО в місцеві громади. 

«Провідною проблемою, виявленою під час моніторингу, є відсутність сталої системи соціальних комунікацій між владою та цільовими групами, зокрема, ВПО які на сьогодні є однією з найуразливіших та незахищених верств населення, що потребує особливої уваги збоку держави. У свою чергу, ВПО не дивляться на владу, як на партнерів і помічників у розв’язанні актуальних питань і вирішенні нагальних потреб. Складається враження, що місцеві громади не розглядають переселенців як перспективу для регіонів і не зацікавлені в інтеграції ВПО в нове середовище. Нерозв’язання або замовчування кризисних питань неминуче призведе до соціального вибуху – переселенці не будуть довіку терпіти нехтування громадянськими правами, відсутність захисту та реальної системної підтримки збоку держави» - каже Наталія Казьоннова, експерт ДМГО «Альянс», журналіст, член координаційної ради ГО «Схід і захід разом».

Валерій Кочуєв (експерт проекту) – «Моя ініціативна група провела моніторинг виконання норм законодавства щодо ВПО органами влади та посадовими особами державної влади і місцевого самоврядування. Було надіслано більше 30 запитів до органів влади, отримано 210 відповідей. Результати невтішні: Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» належним чином не виконується, державна програма реінтеграції і адаптації переселенців не прийнята, єдина електронна база ВПО тільки тестується, процедури надання адміністративних послуг вимушеним переселенцям і допомоги їм залишаються невиправдано громіздкими. Таким чином, можна з впевненістю говорити, що уряд України досі немає чіткої стратегії щодо подальшої долі внутрішньо переміщених осіб і плану розв’язання проблем переселенців. Все це негативно впливає на вирішення проблем вимушених переселенців, які не по добрій волі покинули свої домівки, сподіваючись на те, що уряд країни буде виконанувати міжнародні зобов’язання по дотриманню прав людини».

У круглому столі взяли участь Детлеф Вольтер (генеральний консул Генерального консульства Федеративної республіки Німеччини в м. Донецьк, розташованого у м. Дніпропетровськ),Валентина Сливна (заступник директора Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА); Людмила Козловська (заступник начальника управління соціального захистуДніпропетровської міської ради), Юрій Булах (начальник управління паспортної роботи реєстрації і роботи з громадянами з окупованих територій України ДМС України у м. Дніпропетровськ), Євген Гессен (голова громадської молодіжної організації «Суспільство німецької молоді «Данпарштадт», представник німецької некомерційної організації Asorix e.V. в Україні), представники  громадських організацій, експерти, журналісти та вимушені переселенці, які живуть у м. Дніпропетровськ.

Захід відбувся в рамках проекту «Інформаційна кампанія захисту прав внутрішніх переселенців зі Сходу України», який реалізує Донецька міська громадська організація «Альянс» за підтримки Генерального консульства Федеративної республіки Німеччини в м. Донецьк, розташованого у м. Дніпропетровськ. 

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до PR-менеджера проекту за ел. адресою [email protected] або тел.: +38(095) 18-37-236

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.