bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зовнішнє незалежне оцінювання-2015: результати спостереження в Одеській області
03.07.2015

З 24 квітня активісти Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» здійснювали спостереження за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання в Одеській області, а також за роботою експертних груп при Одеському регіональному центрі оцінювання якості освіти, що визначають порогові бали «склав / не склав». Спостереження здійснювалося в рамках всеукраїнської кампанії зі спостереження за ЗНО, реалізованої Громадянською мережею ОПОРА.

За результатами спостереження було зроблено висновок, що особливості цього року проведення зовнішнього незалежного оцінювання не вплинули на рівень підготовки та проведення тестування, а в окремих випадках навіть фіксується їх ефективність.

Зокрема:

  • Тестування з української мови та літератури, яке було обов’язковим для всіх випускників цього року, пройшло більш дисципліновано в порівнянні з попередніми роками, а, оскільки, його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов’язковими для вступу до вищих навчальних закладів, явка учасників збільшилася. Посприяв цьому також і факт централізованого підвезення учасників до пунктів тестування, що особливо актуально для випускників сільських шкіл.
  •  Зменшилась кількість випускників, які прибували до пунктів тестування без обов’язкових документів: сертифіката або паспорта.
  •   Позитивом організації зовнішнього незалежного оцінювання цього року є високий рівень підготовки персоналу, що обслуговує пункти тестування. Випадки слабкої підготовки персоналу пунктів тестування були поодинокими, а в нестандартних ситуаціях брак професіоналізму персоналу в окремих пунктах тестування нівелювався оперативним наданням рекомендацій з боку Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти.
  •   Серед основних порушень процедури стандартизованого тестування, як і в попередні роки, залишається наявність в учасників мобільних телефонів та інших технічних пристроїв, за допомогою яких можна передавати інформацію. У той же час, вже третій рік поспіль наявність засобів зв’язку перевіряється за допомогою металодетекторів. В результаті, абітурієнти, які не залишили мобільні телефони при вході в аудиторії, позбавлялися права продовжувати проходження зовнішнього незалежного тестування.
  •  Особливістю зовнішнього незалежного оцінювання цього року було введення завдань базового та поглибленого рівня з української мови та літератури, а також з математики. Згідно з результатами спостереження, явка учасників, які побажали пройти тестування поглибленого рівня з української мови та літератури була практично стовідсотковою, в той же час в районних центрах спостерігачі фіксували більш високу явку таких абітурієнтів, ніж в обласному центрі.

Згідно з результатами спостереження, явка абітурієнтів на сесії, що слідували за тестуванням з української мови та літератури, була дещо нижчою, що може пояснюватися тим, що частина абітурієнтів не набрала пороговий бал з української мови та літератури.

 Ще однією новацією ЗНО цього року стала робота експертних груп при регіональних центрах оцінювання якості освіти, які визначали поріг «склав / не склав». При Одеському РЦОЯО працювали експертні групи, що включали експертів з Одеської, Миколаївської та Кіровоградської областей. Згідно з результатами спостереження за роботою експертних груп, можна зробити висновок про високий рівень організації самого процесу, дотримання встановлених процедур, а також об’єктивність експертів. У той же час, спостерігачі фіксували більш лояльне ставлення до індивідуальної роботи в експертних групах з боку вчителів, на відміну від експертів, що представляли інші групи.

Прес-служба ООО ВГО «Комітет виборців України»

Громадське спостереження за ЗНО здійснюється в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).

Контакти

  • http://www.cvu.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.